Vis op tafel

Eén van de goede nieuwtjes van de afgelopen week was dat wij Nederlanders meer vis zijn gaan eten. Maar we zitten nog lang niet allemaal aan de twee keer per week (vette) vis-tax zitten. Daarom staat koken.blog deze week in het teken van vis.

Wist je trouwens dat er net als voor groenten en fruit ook een viskalender is?

Ja, ook vissen doen aan seizoenen. Er zijn namelijk seizoenen waarin zij zich voortplanten en om de visstand op peil te houden is het dan niet verstandig om dan deze specifieke vis te eten. Afhankelijk van de vissoort en de zee of oceaan waarin hij zwemt kan je in bepaalde periodes beter voor een andere soort kiezen.
Deze viskalender gaat dus nog een stapje verder dan de viswijzer die je misschien al kende. Op de viswijzer staat een overzicht van vissen die bedreigd worden in hun voortbestaan en die je dus beter niet kunt eten. In de viskalender wordt daarnaast per maand een advies gegeven. Dit advies zegt je welke vis uit welke zee je in die maand met een gerust hart kunt eten. In april zijn dat bijvoorbeeld de ansjovis, horsmakreel en de schar, allen uit de Noordzee. Kijk ook op de uitgebreide kalender en de kalender voor schaal-en schelpdieren. Helaas is het niet mogelijk om eerst de vissoort te kiezen en dan te kijken of het seizoen juist is.

Het eerste recept van deze week is erg makkelijk en vraagt weinig tijd of kennis van visbereidingen. Het is een roodbaarsfilet die je bedekt met een noten-kaasmengsel in de oven gaart.

Lees ook:Is jouw vis giftig?
Lees ook:Bedenkers VISwijzer geprijst
Lees ook:Center Parcs serveert wijze vis
Lees ook:De nieuwe viswijzer is uit!
Lees ook:Recept Carpaccio van heilbot in gazpacho

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Vis op tafel

 1. Lisa

  Waarom is het goed dat we met z’n allen meer vis gaat eten? Het gaat al zo slecht met vis in onze zeeen en oceanen. En als je vis eet, let dan inderdaad goed op de duurzaamheid van de vis. Dat de viskalender verder gaat dan de viswijzer is onzin. De viskalender zegt alléén iets over de paaiperiode van vissen, waarbinnen je beter niet die vis kunt eten (ook omdat de vis dan helemaal niet zo lekker is) en zegt niets over hoe het met die vis gaat (qua overbevissing). De viswijzer kijkt oa naar hoeveel vis er gevangen wordt, gedurende het héle jaar. Als je buiten de paaiperiode heel veel vis vangt, blijft er immers geen vis meer over om zich voort te planten. Vis eten volgens de seizoenen is een hele goede stap (je geeft de vis in ieder geval ruimte om zich voort te planten), maar er is nog veel meer nodig om te zorgen dat er echt genoeg vis in zee overblijft. De viswijzer gaat daarin juist verder.

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn

  Eigenlijk zou een combinatie van de viswijzer en de viskalender het mooiste zijn: beide in je portomonnee dus!
  En daarbij, volgens mij doet de viskalender al zeker een poging tot een combinatie, door ook aan te geven welke vis gemerkt zijn met (hun eigen) V&S Award voor duurzame vangst. Zie daarvoor het blokje tekst bovenin de kalender. Alhoewel, een eerste test voor kabeljauw laat zien dat deze in de viswijzer alleen biologisch gekweekt of uit de Stille Oceaan groen gelabeld is.. Ik ga er eens achteraan! Bedankt voor deze doordenker, Lisa.

    /   Reply  / 
 3. Clarisse

  Het bericht van Lisa is me uit het hart gegrepen. Het is complete onzin dat vis eten in het juiste seizoen goed zou zijn voor duurzaamheid, en dus goed voor de natuur. Ik zou het zelfs misleiding willen noemen. Een vis is bedreigd of niet, en er verandert niks aan of je ‘m in of buiten het seizoen eet.
  De VISwijzer van Wereld Natuur Fonds en Stichting de Noordzee is de enige betrouwbare manier om te beoordelen welke vis je met een gerust hart kunt eten en welke niet. De VISwijzer kijkt naar drie zaken; stand van de populatie, mate van bijvangst en schade aan de bodem. Deze 3 zaken bepalen of de vis duurzaam is gevangen. Vergeet die vis en seizoen benadering, want je bewijst de natuur er geen dienst mee.

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn

  Ik zou niet zeggen dat het eten van vis in het juiste seizoen ‘complete onzin’ is, Clarisse. Het lijkt mij zeker nuttig om ook te letten op het paarseizoen, omdat je daarmee de visstand minder schade aandoet. Dat dan zeker in combinatie met de aanbevelingen van de viswijzer, zoals ik al in mijn vorige reactie schreef. Want als je een niet bedreigde vis ook in het paarseizoen zou eten, zou deze vis ook snel op het rode lijstje van de viswijzer terechtkomen, lijkt me.

    /   Reply  / 
 5. dsflknaslkbg

  hoe vrijen vissen ?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>