Recept: saffraanpasta met radicchio

saffraankrokus - wikipediaEén van de duurste specerijen ter wereld is saffraan. Dat wist je misschien wel. Maar wist je ook dat saffraan uit de stamper van een krokus wordt gewonnen? Niet de krokussen die bij ons de berm langs de weg groeien, maar van de Crocus sativus L., die bij voorkeur in wat warmere gebieden groeit. De drie stampers worden met de hand geplukt en gedroogd, hetgeen een erg arbeidsintensieve klus is. Echte saffraan herken je daarom aan de prijs. Let op dat je de gedroogde stampers (van ca 4 cm) koopt, met saffraanpoeder wordt vaak gesjoemeld.

De naam saffraan komt van het Arabische zafarân, dat geel betekent. Niet omdat de stampers geel zijn, want die zijn rood, maar omdat je met saffraan je gerechten mooi geel kunt kleuren. En dat is nu net het leuke van dit gerecht: de gele saffraanpasta kleurt mooi bij de rode bittere radicchio.
Neem voor deze saffraanpasta met radicchio verse spaghetti of tagliatelle, eventueel uit het koelvak van je supermarkt. Het voordeel van verse pasta is dat ze snel klaar is en vele malen lekkerder en voller van smaak is dan gedroogde pasta. Wil je er een echt Italiaans gerecht van maken, neem dan Pancetta, een soort Italiaanse ontbijtspek. Oja, de Montepulciano d'Abruzzo is een zachte droge rode wijn, dat is misschien ook handig om te weten.

foto: wikipedia

Lees ook:Recept pasta met peer in blauwe saus
Lees ook:Soorten pasta
Lees ook:Recept Curry met bloemkool
Lees ook:Recept Tomatensalade met dille
Lees ook:De Zilveren Lepel Kookschool pasta, pizza en dolci

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept: saffraanpasta met radicchio

  1. Niels van Bemmelen

    De crocus-saffraan voor dit gerecht komt natuurlijk uit de italiaanse regio Abruzzo, waar ook de Montepulciano d’Abruzzo vandaan komt. In het voorjaar is de hele hoogvlakte van het middeleeuwse stadje Navelli met een paarse deken van crocussen bedekt. Daar wordt dan de saffraan geoogst, die eeuwen geleden verhandeld werd, samen met de wol uit het gebied, in steden als Florence, Napels en Perugia. Nog steeds is Navelli beroemd om z’n saffraan en z’n hoogvlakte.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>