Recept Marokkaanse kipstoofpot met ingelegde citroenen

tajineEen heel bijzondere manier om citroenen in je gerecht te verwerken hebben de Marokkanen verzonnen. Zij leggen citroenen in, in zout of zuur zodat ze heerlijk zacht worden en een bijzondere smaak aan je gerecht geven. Je kunt deze ingelegde citroenen bij je Marokkaanse groenteboer kopen of zelf maken. Helaas kan je in dat laatste geval dit gerecht vandaag niet meer maken, omdat het zout of zuur ongeveer een maand moet intrekken om de citroenen echt zacht te krijgen.

In Marokko worden stoofschotels traditioneel gemaakt in een tajine (spreek uit als : tasjien). Dat is een platte schaal waarop je alle ingrediënten legt, die je afsluit met een puntvormige deksel. In de punt verzamelt alle stoom zich en valt van daar uit . De Marokkanen zetten de aardewerken schaal op houtskool, maar wij gebruiken onze kleinste pit en eventueel nog een extra vlamverdeler. Net als bij alle stoofgerechten moet je even de tijd nemen en het gerecht lekker lang laten garen. Je kunt natuurlijk ook een gewone stoofpan gebruiken.

Dit recept voor deze tajine met kip en olijven heb ik zelf al diverse keren gemaakt en het is echt een toppertje. Je marineert de kippebouten met een mengel van specerijen en ingelegde citroen en laat deze lekker lang intrekken. Het zuur van de citroen zorgt ervoor de kip lekker mals wordt. Je bakt dan de kip en ook een uitje in wat olijfolie goudbruin, dan blus je 'm af met bouillon en laat 'm lekker garen. Ook al houd je niet van olijven, doe ze toch in het stoofgerecht erbij, dat geeft het gerecht die bijzondere smaak. Je kunt ze altijd op de rand van je bordje laten liggen.

plaatje: Odin (incl een paar leuke tajine-recepten)

Lees ook:Recept Gestoofde zuurkool met ingelegde citroenen
Lees ook:Recept Tajine met zoete aardappel en kikkererwten
Lees ook:Recept citroenijs – Week van het Ambachtelijke IJs
Lees ook:Recept – Salade met gerookte forel
Lees ook:Kookboek: ZUUR van Bas Robben

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>