Recept Vis in zoutkorst

En omdat de dorade zo'n lekkere vis is die je in deze maand ook nog eens met een gerust hart kunt eten, geef ik je er vandaag weer een recept mee. En dan ook maar gelijk een spectaculair recept waarmee je echt indruk kan maken op je gasten. Het gerecht is bekend geworden door Jamie Oliver, maar al eeuwen bekend in Italië: een hele vis in zoutkorst.

Ook dit is eigenlijk een heel eenvoudig recept. Je spoelt de vis even af onder de koude kraan. Je vult 'm met allerlei lekkere kruiden(mengsels) en legt hem in een ovenschaal. Daarop schep je een paar kilo grof zeezout, dat je met een paar druppels vocht iets steviger maakt. En dan laat je de oven het werk doen. Zoals ze hier bij Koken en Eten bijvoorbeeld doen. Zorg wel voor een schoongemaakte vis, zonder ingewanden en schubben.

Doordat de vis nog zijn huidje heeft, trekt het zout niet in de vis. De kruiden die je binnenin de vis legt geven hun smaak veel meer af. De zoutkorst dekt de vis af, waardoor de smaken van de vis beter behouden blijven. Door wat vocht (water, citrussap, eidooiers) toe te voegen aan het zout wordt de korst nog steviger en is ze achteraf makkelijker te verwijderen. Overigens kan je dit gerecht ook met kip of bijvoorbeeld rosbief maken.

Deze week staat er vis op tafel. Durf je dit gerecht niet aan, maar heb je nog niet zoveel ervaring met vis, maak dan eens deze vis met een kaas-notenkorstje uit de oven of dit lekkere zomerse voorgerechtje Carpaccio van heilbot met gazpacho. Een ander recept met dorade is deze Dorade met tomaten-basilicumsaus.

Lees ook:Recept Vis in zoutkorst
Lees ook:Recept Couscoussalade met sardientjes
Lees ook:Recept Dorade in tomaten-basilicumsaus
Lees ook:Recept Varkensribstuk in zoutkorst
Lees ook:Recept stoofschotel met bier en wintergroenten

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Vis in zoutkorst

  1. Lizet Kruyff

    Voor ‘paar druppels vocht’ lees: een scheutje witte wijn. Dat advies kreeg ik van de familie Silletti, hier in Hedel met Italiaanse specialiteiten. Ik gebruik meestal verse venkel voor de smaak. Mmmm, lekker visje, die dorade.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    hmm, met witte wijn dat klinkt ook goed. ik denk dat ik die variant mijn gasten van volgende week zaterdag ga voorzetten..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>