Recept Oranje menu voor Koninginnedag

koninginnedagVandaag niet één recept, maar suggesties voor een volledig menu. Drie gangen met als hoofdkleur oranje. Dat gaat dwars in tegen de heersende menuleer – waarin juist variatie wordt aanbevolen – , maar voor een keertje hoeven we ons daar niet aan te houden. En het voordeel van alle gerechten is dat je ze heel goed kunt voorbereiden en je niet de hele Koninginnedag in de keuken hoeft te staan.

Het eenvoudigste oranjegerecht om te maken is een oranje soep. Van worteltjes, winterpeen of pompoen, maar als je eraan kunt komen is een oranje paprika natuurlijk wel heel bijzonder. Of je neemt gele en rode paprika's om die samen tot een oranje paprikasoep te mengen. Je smoort het uitje in wat boter of olijfolie, doet de in stukjes gesneden paprika er even bij en blust de groenten dan af met bouillon. Laat daarin de paprika's garen en pureer ze dan met een staafmixer of in keukenmachine. Met de crème fraîche maak je er een romige soep van en je garneert het geheel met wat achtergehouden kleine blokjes (oranje) paprika. Lees hier het uitgebreide recept.

Voor een oranje hoofdgerecht ontkom je natuurlijk niet aan zalm. We stoppen haar in een velletje aluminiumfolie, vouwen daar een pakketje van en garen de vis zo in de oven. Voor je gasten is het nog even spannend wat ze daarin zullen vinden als dit zalmpakketje op hun bord krijgen. Lekker met deze in de oven geroosterde worteltjes en een aardappelpuree die je een mooi oranje jasje geeft door er (oranje) cheddar overheen te strooien en deze even te laten gratineren in de oven (vervang de broodkruim uit dit recept door de kaas).

Toe eten we een klassieker: flensjes met sinaasappelsaus. Flensjes maak je heel eenvoudig de dag van te voren en je warmt ze dan nog even op in de sinaasappelsaus. Zie hier.

Deze week staat koken.blog in het teken van oranje vanwege Koninginnedag. Naast dit oranje menu smullen we lekker van deze oranje tompoes en drinken we een feestelijke oranje Koninginnecocktail.

Zoek je nog meer oranje gekleurde recepten? Vanwege het Europees Kampioenschap heeft koken.blog ook de allerleukste oranje snacks voor tijdens de voetbalwedstrijden verzameld. Wat dacht je van zelfgemaakte oranje chips met een oranje dipsaus? Dippen kan je ook met deze toastjes gemaakt van pitabrood in een verassende mediterane worteldip. Of ga je liever voor een gezonde snack, zoals een zalmsalade of deze oranje groentedippers. Of maak deze oranje gevulde abrikozen of dit gevulde zalmrolletje. Iets meer werk is deze oranje Zwitserse koek, maar die dan weer wel lekker voor bij de koffie.

Lees ook:De tips voor een geweldige oranje avond
Lees ook:Recept Koninginnedag cocktail
Lees ook:Recept Oranje tompoes
Lees ook:Recept EK voetbal Oranje snack: Worteldip met pitatriangels
Lees ook:Een kleurrijk Kerstmenu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>