Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1)

In iedere supermarkt kan je ze vinden: gratis bladen vol recepten en culinaire tips. De Allerhande en de Boodschappen zijn waarschijnlijk de bekendste, maar je hebt ook Lekker Leven van Super de Boer, Succesrecepten van Spar en Smaakmakend van de biologische supers. En natuurlijk staan ook deze 5 bladen deze maand volledig in het teken van Kerst en het kerstmenu. De leukste recepten en menu’s worden hieronder besproken.

boodschappenHet opvallende is dat alle vijf de bladen veel aandacht besteden aan makkelijke en snelle menu’s. Alle gerechten uit het easy cooking-menu in Boodschappen bestaan uit maximaal 7 ingrediënten en zijn veelal kant-en-klaar in de winkel te krijgen. Zo maak je een eenvoudige spinaziesoep door spinazie à la creme met bouillon aan de kook te brengen en te garneren met wat reepjes gerookte kipfilet. Het leukste menu vind ik het vegetarische Kerstmenu Puur natuur, dat uit een bietensoepje met muntroom, risotto met groene groenten, paddestoelen in filodeeg met kruidensla en ijs toe bestaat. Wil je toch vlees op tafel, kies er dan één van de wild-gerechten bij, die leuk met dit menu combineren.
allerhandeHet meest uitgebreid is de Allerhande. Die ziet makkelijk en snel toch vooral als: kant-en-klaar af te halen in de winkel en het aanbod daarin is enorm. Even uit de verpakking halen, opwarmen en klaar ben je. Maar natuurlijk kunnen ook degenen die zelf aan de slag willen, genoeg inspiratie opdoen in dit blad. Tien amuses, een snel menu, een vismenu, een klassiek menu en een opschep-menu. Niet dat het dan om grote porties gaat, maar juist om de show te stelen. En eerlijk gezegd is dat wel het menu dat mij het meeste aanspreekt. Maar of de sorbet van tomaat, de ceasarsaladsoep, de kip in zoutkorst met gekleurde groentegelei en het gefrituurde ijs bij op het Kerstmenu staat, dat weet ik nog niet. En natuurlijk besteedt de Allerhande ook veel aandacht aan hoe je je tafel zo mooi mogelijk opmaakt.
lekker leven super de boerLekker leven begint al vroeg met smullen en geeft tips voor het Kerstontbijt, maar daar kan je ook een Kerstbrunch van maken. Daarnaast haakt Lekker in op de trend om het menu te verdelen en ieder een gang te maken. In dit meeneem-menu staan een paar leuke recepten, zoals de venkelsoep, de aardappelmuffins en de gedroogde balsamico-vijgen. Ook in dit blad aandacht voor makkelijk en snel met varkenshaas, risotto of eendenborst. Inclusief een volledig stappenplan. Wil je nog minder werk vooraf, ga dan gourmetten en laat iedereen lekker zelf kokkerellen.
succesrecepten sparDe 10 Succesrecepten van Spar bestaan uit 3 voor-, 5 hoofd- en 2 nagerechten. Dat levert de volgende suggestie van mijn kant op: waterkerssalade met Hollandse garnalen en mango vooraf, dan de varkenshaasmedaillons omwonden met rookspek in een groene pepersaus en een luchtige bavarois van limoen met een kersensaus toe.
smaakmakend winter 2007Smaakmakend tenslotte kiest voor een geurig kerstmenu dat bestaat uit een carpaccio van rode bietjes met gekruide sinaasappel-dressing, een kippebouillon met safraan, gember en amandelen, geurig gevulde kip met roomaardappeltjes en stoofpeertjes en warme chocolade-souffléetjes met nog zachte chocolade in het binnenste als nagerecht. Ook worden er vegetarische alternatieven gegeven.

Lees ook de tips over het samenstellen van het menu:  1 – je gasten en hun wensen, 2 – je eigen kwaliteiten, 3 – de opbouw van het menu, 4 – wijn-spijscombinaties, 5 – de voorbereidingen.

Andere concrete tips voor gerechten en recepten heeft koken.blog ook: de culinaire glossy’svan topkoks of van een paar van mijn favoriete foodbloggers bijvoorbeeld. Of kies je voor een vegetarische Kerst?

Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van topkoks (3)
Lees ook:Kerstmenu uit kookboeken
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten van mede-foodbloggers (4)
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: vegetarische gerechten (5)
Lees ook:Vegetarisch Kerstmenu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>