Inspiratie voor het kerstmenu

Het kerstmenu, ben jij er al uit? Ik wel! Ik laat iedereen zelf een paar kleine gerechtjes meenemen. Dan zijn de taken leuk verdeeld, iedereen weet zeker dat er iets bij zit dat hij of zij lust en ik leer weer gerechten van andere kennen. Een win-win-situatie, wat mij betreft.

Welke gerechten ik op tafel ga zetten, daar ben ik nog niet helemaal uit, maar de volgende recepten uit het koken.blog.nl-archief maken zeker een kans!

Leuk is het in elk geval om als amuse deze mosseltapa met serranoham te serveren. Haal dan de mosselen uit de schelp en serveer 1 (of 2) mossels op een amuselepel. 

Volgens de traditionele menu-opbouw ga je verder met een licht en koud voorgerechtje. Deze salade met eendenborst, peer en hazelnoot deed me al watertanden toen ik het typte. En extra handig, in deze tijd kan je heel goed al voorgesneden plakjes eendenborst kopen! 

Het perfecte kerstsoepje wat mij betreft is deze soep van aardperen. Het is een knolletje die je in deze tijd van het jaar goed kunt krijgen, hij is mooi koninklijk wit en de tapenade maakt het helemaal af.

En dan het hoofdgerecht. Het leukste is om verschillende kleine gerechtjes op tafel te zetten. En dan in het midden deze lamsracks waar je aan tafel de koteletjes vanaf snijdt. Ik zie het al helemaal voor me. De zeekraal in het recept kan je vervangen door geroosterde slakropjes, gewoon van de grill. En deze verrassende groentenpakketjes kan je makkelijk voorbereiden en op het laatste moment klaarmaken. Naast de klassieke knolselderij-aardappelpuree zet je dan ook deze grappige mini-uientaartjes op tafel, wedden dat je er iedereen mee verrast?

Het Kerstdiner van 2011 sluiten we af met een zoet toetje. Even twijfelde ik over deze perencarpaccio, maar 2 keer peren in het kerstmenu vind ik wat veel. Daarom koos ik voor deze crème brûlée van kastanje.

En? Wat ga jij eten met Kerst? En als je het nog niet weet, heb je iets aan deze ideeën?

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Kerstmenu: zo maak je het
Lees ook:Recepten voor het Kerstmenu: gerechten uit de gratis bladen (1)
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : de eetwensen van je gasten (1)
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten
Lees ook:Kokenblog all time favourite kerstmenu

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Inspiratie voor het kerstmenu

  1. Herna

    Dat wordt smullen bij jou! Wat een goed idee om de gasten zelf wat mee te laten nemen. Ik hoef alleen de wijn mee te nemen!
    2de kerstdag ben ik alleen,ik heb een kreeft in de diepvries liggen,weet nog niet hoe hij/zij op mijn bord komt!
    Fijne feestdagen gewenst.
    Herna

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Nouja, alleen maar wijn mee hoeven nemen, dat heb je ook goed voor elkaar, Herna! ;-)
    Tweede kerstdag zijn we ook zonder gasten, dan komt de hazenrug op tafel, maar weet ook nog niet hoe. Iets met knolselderij-aardappelpuree (klassieker) en misschien Savooiekool. Maar die kool is maar niet te krijgen..

    Jij ook fijne feestdagen en smakelijk eten! En succes met bedenken wat je met de kreeft gaat doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>