Recept Geroosterde sla

Ben je al een beetje aan het idee gewend om van sla soep te maken? Dan heb ik nu een andere variant in de categorie ‘warme sla’ voor je. Hiervoor kun je die kleine kropjes Little Gem heel goed gebruiken. Deze hebben een fijn formaat en een stevig blad waardoor ze goed te roosteren of te bakken zijn.

Dit recept had je uit een Volkskrant Magazine kunnen scheuren het afgelopen jaar. 
In deze zaterdagse bijlage van de Volkskrant stond iedere week een compleet menu, gescheven door Onno Kleyn of Loethe Olthuis. Je begrijpt het al, deze zijn nu gebundeld. Het kookboek heet 52 Weekendmenu’s, en ik zal je er later meer over vertellen.

Geroosterde Sla met blauwe kaas en walnoten
Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
* 1 teen knoflook
* 2 little gems (kropjes mini-sla)
* beetje zeezout, bij voorkeur Fleur de sel
* 50 gr gepelde walnoten
* je lekkerste olijfolie
* 100 gr cabrales, roquefort of een andere pittige blauwe kaas

Bereidingswijze:
Hak de knoflook zo fijn mogelijk, liever niet persen.
Snijd een dun stukje van de onderkant van de litte gems, maar alleens als deze bruin gekleurd is. Snijd de kropjes dan in kwarten. Spreid voorzichtig de blaadjes van de sla en strooi er wat zeezout tussen.
Verhit een grillpan tot zeer heet. Strijk een klein beetje olijfolie met een kwastje door de pan en bak de sla op de snijkant. Je kunt ook wat olijfolie in een ruime koekenpan verwarmen en daarin de sla bakken. Houd ongeveer 2 minuten per kant aan. Het gaat er om dat de sla nog stevig en rauw van binnen is, en er van buiten geschroeid uitziet.
Verkruimel de blauwschimmelkaas en hak de walnoten in stukken.
Verdeel de sla over 4 borden, en strooi de gehakte knoflook, kaas en walnoten erover. Sprenkel er dan nog lekkere olijfolie over. 

De rest van het menu bestaat uit lamskoteletjes met taglierini (heel dunne tagliatelle) en pecorino (Italiaanse harde schapenkaas), met toe een terrine van fromage frais (een soort kwark) en zomerfruit. 

Uit het boek: 52 Weekendmenu’s – Onno Kleyn & Loethe Olthuis – Nieuw Amsterdam - isbn: 9789046807064  – te koop bij bruna
Meer lekkere recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:52 Weekendmenu’s
Lees ook:Leren schrijven over eten en drinken
Lees ook:Recept Kikkererwten met komijn en boter
Lees ook:Culinair reiswoordenboek
Lees ook:De Volkskeuken 2

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Geroosterde sla

  1. Pingback: 52 Weekmenu’s | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>