Recept Salade eendenborst met peer en hazelnoot

Sint is het land uit en het wordt zo langzamerhand eens tijd om na te gaan denken over het kerstmenu. Het is dat ik er zelf al uit ben, anders had dit recept voor een Salade met eendenborst, peer en hazelnoot een goede kans gemaakt. De mooie zachte vette smaak van de eend past lekker bij de zachte zoete peer en de knapperige hazelnoot.

Het recept komt uit het kookboek Pluijm op pad (lees hier wat ik ervan vind), en dat staat vol met dergelijke aardse gerechten, die gebaseerd zijn op de boerse keukens in alle uithoeken van Europa. 

SALADE EENDENBORST MET PEER EN HAZELNOOT
Voor 4 personen, en gezien de hoeveelheid eend lijkt dit wel een hoofdgerecht

Ingrediënten:
* 4 eendenborsten
* schil van 1 citroen
* 2 takjes tijm
* 100 ml hazelnootolie
* 50 ml gin
* sap van 2 citroenen
* 1 el bruine suiker
* 50 gr boter
* 2 peren
* gemengde salade van radicchio, little gem, bietenblad, waterkers, frisée of andere knapperige sla
* 100 gr hazelnoten

Bereidingswijze:
Snijd het (witte) vet van de eendenborsten kruislings in, pas op dat je het vlees niet raakt. Marineer ze (het liefst een nacht) in een marinade die je maakt van de jeneverbessen (plet ze even onder je koksmes), citroenrasp, tijm, 2 eetlepels hazelnootolie, zout en peper.
Maak de salasoorten schoon en meng ze.
Schil de peren, snijd ze in plakjes of stukjes en houd ze mooi wit met het sap van 1 citroen.
Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en rooster hierin de hazelnoten.
Haal de noten uit de pan en leg de eend op de vetkant. Bak deze op redelijk hoog vuur tot de vet knapperig wordt, maar toch ook kan smelten. Draai de filets om en bak ze in 5 tot 6 minuten rosé. Haal de eendenborsten uit de pan en houd ze in aluminiumfolie warm.
Giet het meeste vet uit de pan weg, maar houd nog een beetje over. Giet de gin hierbij, het sap van de tweede citroen en de suiker. Roer goed door. Breng op smaak met peper en zout en eventueel nog wat boter.
Verdeel de sla over de borden, verdeel de peren, de geroosterde hazelnoten en de rest van de hazelnootolie erover.
Haal de eendenborsten uit de folie en snijd ze in dunne plakjes en verdeel ze over de borden.

Lekker met stevig brood en een glas Iers bier, omdat René Pluijm de inspiratie voor dit gerecht in het westen van Ierland opdeed.

Uit het boek: Pluijm op pad – René Pluijm – De boekenmakers – isbn: 9789077740712
koop dit kookboek in de koken.blog-shop!

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept – Herfstsalade met geroosterde wortel en hazelnoot
Lees ook:Recept Warme geitenkaassalade met sinaasappel en hazelnoten
Lees ook:Pluijm op pad – het kookboek
Lees ook:Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon
Lees ook:Brutale rode peren op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>