Rubriek: Koken doe je zo

Twee recepten EK Voetbal-snacks: zalmsalade en een gezonde dip

Vanavond speelt het Nederlands elftal haar tweede wedstrijd op het Europees Kampioenschap tegen Frankrijk. En dat vraagt weer om leuke snacks voor tijdens de wedstrijd. Om de stilte hier op koken.blog van de afgelopen week een klein beetje goed te maken, geef ik je twee recepten en een paar kant-en-klare tips.

Lees verder...

Recepten EK Voetbal-snacks: oranje chips met oranje dipsaus

Afgelopen weekend begon het EK Voetbal, en vanavond voetbalt het Nederlands eftal haar eerste wedstrijd. Tegen Italië. Met Koninginnedag gaf ik je al recepten voor een heel oranje menu voor het avondeten. Maar met een bord op schoot, dat hoeft de komende drie wedstrijden van het Nederlands elftal niet, omdat ze alle avonden om 20.45

Lees verder...

Recept Maaltijdsalade met aardappel

Ook voor deze maaltijdsalade kan je een deel van de voorbereidingen de dag ervoor doen en is daarom zeer geschikt voor als het de ene dag nog koel is en er voor de volgende dag een hete zomerdag wordt voorspeld. Misschien moet je helemaal niet denken aan een gerecht met aardappelen als het warm is,

Lees verder...

Recept Oosterse maaltijdsalade

Als het warm weer is, eet ik het liefste allerlei koele gerechten. In het warme Azië doen ze dat niet. Daar eten ze juist lekker pittig. Deze Oosterse salade met biefstuk combineert beide. En het mooie is dat het recept niet uitgaat van een kant-en-klare marinade, waardoor je zelf de pittigheid bepalen. Onderaan dit bericht geef ik je

Lees verder...

Tip van Gordon Ramsay om je kinderen groenten te laten eten

Je zou denken dat Gordon Ramsay en zijn vrouw Tana, die ook al twee kookboeken op haar naam heeft staan, heus weten hoe ze groenten zo lekker kunnen klaarmaken dat hun kinderen deze wel eten. Niets is minder waar, ook topkok en tv-persoonlijkheid Gordon Ramsay moet trucjes gebruiken zijn kinderen groenten te laten eten.

Lees verder...

Recept Maaltijdsalade met gerookte makreel en sinaasappel

Als het een warme dag is wil je vaak lekker eten zonder daarvoor veel moeite te hoeven doen. Maar natuurlijk wil je wel gezond en lekker eten. Een maaltijdsalade biedt dan uitkomst, zeker als je daarbij gebruik maakt van goede kant-en-klare ingrediënten. Dan denk je al snel aan zo'n gemakzak gemengde sla. Daar is voor

Lees verder...

Recept voor de lekkerste maaltijdsalade

Even klagen hoor: het is toch veels te warm en benauwd om te werken? Ik heb vanmiddag dan ook lekker gespijbeld, maar vond uiteindelijk toch dat ik jullie de dagelijkse tip voor het avondeten niet mocht onthouden. En deze tip ga ik straks zelf ook toepassen: met dit lekkere warme weer stuur ik je niet

Lees verder...

Recept Ingelegde ansjovis

En tot slot nog een recept waarmee je de vorige recepten kunt maken, en die hier nog lekkerder van worden. Voor deze recepten maakten we gebruik van ingelegde ansjovis uit blik, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf inleggen. En het enige dat je ervoor nodig hebt is verse ansjovis, zout en olijfolie.

Lees verder...

Recept Bloemkool met ansjovis

Hiernaast zie je een prentbriefkaart die laat zien hoe de vissers de gevangen ansjovis uit hun netten halen. Het plaatje kan je in groter formaat zien op de website Geheugen van Nederland door op het plaatje te klikken. Vandaag gaan we met ingeblikte ansjovis aan de slag. En deze combineren we met een in heel

Lees verder...

Recept Spaghetti met ansjovis, tomaat en rucola

Al in 1999 zette ik mijn favoriete recepten op het internet. Toen maakte ik vaak recepten precies na van hoe anderen dat voorschreven. Dit recept was één van de eerste waarin ik ansjovis niet meer verstopte in een gerecht. Als je niet zo'n liefhebber bent van ansjovis, zal het even wennen zijn, maar bij mij

Lees verder...

Recept Salade van geroosterde paprika met ansjovis

Ansjovis uit een blikje is erg veelzijdig. Je kunt ze direct uit het blikje snoepen, je kunt ze gebruiken als onzichtbare smaakmaker in sauzen of je kunt ze een ere rol geven in een salade. Dat laatste doen we vandaag. Vooral de combinatie met geroosterde paprika is ansjovis niet te versmaden en je komt deze

Lees verder...

Recept Ansjovis met een groene kruidenpesto

Ansjovis schijnt wereldwijd de meest gevangen vis te zijn en ik denk dat het ook de vis is die het meest in een blikje wordt gestopt. Nouja, dat gebeurt met zulke kleine exemplaren dat in aantallen zeker zal moeten kloppen. Maar wist je dat een ansjovis kan wel tot 20 centimeter lang worden?Omdat het nu in

Lees verder...

Recept Asperges in het toetje

Geen product of het heeft wel een eigen website. Zo ook de asperge. De Stichting Afzetbevordering Asperges draagt zorg voor de url 'www.asperge.nl'. Hierop heeft ze tal van wetenswaardigheden over het witte goud verzameld en kan je lezen over hoe gezond asperges zijn, over de herkomst, over hoe de plant groeit en natuurlijk is alle

Lees verder...

Recept Witte asperges met risotto

De traditionele wijze om asperges te bereiden is door deze te koken en van de schillen maak je een bouillon voor een gebonden aspergesoep. Maar wist je ook dat je asperges ook heel goed kunt grillen? En dan gebruik je de bouillon die je van de schillen en het houtige eindje trekt voor een heerlijke

Lees verder...