Recept Ansjovis met een groene kruidenpesto

Ansjovis schijnt wereldwijd de meest gevangen vis te zijn en ik denk dat het ook de vis is die het meest in een blikje wordt gestopt. Nouja, dat gebeurt met zulke kleine exemplaren dat in aantallen zeker zal moeten kloppen. Maar wist je dat een ansjovis kan wel tot 20 centimeter lang worden?
Omdat het nu in Nederland het seizoen is voor ansjovis gaan we vandaag met verse ansjovis aan de slag. Ja, je leest het goed, ansjovis leeft ook in de Nederlandse wateren. Vooral de vissers uit Bergen op Zoom weten daar alles van. In de Oosterschelde wordt de vis volgens een 650 jaar oude traditie gevangen in 'weren', dat zijn V-vormige fuiken van dunne stammetjes. En komend weekend wordt daar zelfs een festival georganiseerd waarbij de ansjovis een ererol krijgt toebedeeld.

Laten we beginnen met een gerecht van verse ansjovis: ansjovis met een groene kruidenpesto. Vandaag uit de pan, maar later deze week ook lekker van de barbecue!

In dit recept bak je de van ingewanden ontdane (vraag je visboer!) ansjovis kort aan beide kanten in wat boter of olie. Intussen maak je van lekkere verse groene kruiden, zoals peterselie, kervel, dille, knoflook en olijfolie een pesto. Lijkt me heerlijk met gepofte aardappelen (of in de schil gekookte jonge aardappelen) en een eenvoudige salade met tomaat. Klik hier voor de uitgebreide receptuur en wat extra info over ansjovis uit de Oosterschelde.

Deze week gaan we op koken.blog aan de ansjovis, vers, bevroren of uit blik aan de slag. Kan je bij je visboer niet aan verse ansjovis komen, kijk dan eens in de diepvriezer van je visboer of je 'Turkse' groenteboer. Grote kans dat ze daar in liggen. Of je maakt deze salade van geroosterde paprika met ingelegde ansjovis uit blik.

Lees ook:Recept Ingelegde ansjovis
Lees ook:Recept Bloemkool met ansjovis
Lees ook:Recept Salade van geroosterde paprika met ansjovis
Lees ook:Recept Spaghetti met ansjovis, tomaat en rucola
Lees ook:Festivalkoken: Panzanella met sardines en ansjovis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>