Zo voorkom je plakdeeg

Met het maken van korstdeeg heb ik lange tijd een haat-liefde verhouding gehad. Deeg zetten was niet zozeer het probleem. Wel het uitrollen. Het deeg plakte aan aanrecht en deegroller. De uitgerolde lap scheurde of werd niet overal even dik. Regelmatig strooien met bloem hielp niet veel. Het deeg veranderde in een droge bal en het aanrecht verdween langzaam onder een witte laag poeder. Om de schade nog verder te beperken drukte ik met mijn vingers de gaten dicht. Niemand die dat zou opmerken, toch? Maar een volgende bakexpeditie stelde ik het liefst zo lang mogelijk uit.

Laagjes!
Gelukkig weet ik nu dat het ook anders kan. Wanneer je deeg tussen twee laagjes plasticfolie uitrolt, zal het minder snel scheuren en plakken. Met bakpapier of ander vetvrij papier lukt het ook. En een heel prettig voordeel: je keuken blijft ook een stuk schoner!

Hier nog een paar tips voor het uitrollen van deeg tussen twee laagjes:

  • Zorg dat je stevig deeg hebt. Dat wil zeggen: goed kneden en een halfuurtje/uurtje in de koelkast laten opstijven
  • Het deeg moet niet te koud zijn, anders wordt het uitrollen wel een hele pittige klus!
  • Til af en toe het folie of bakpapier op zodat het niet mee rolt in het deeg
  • Het regelmatig draaien van deeg zorgt ervoor dat je ook ook gelijkmatiger rolt

Veel bakplezier!

Lees ook:Recept Empanada’s
Lees ook:Meer plezier met bakpapier
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept: Makkelijke Bietenpizza
Lees ook:Smaaktest: rust zacht lieve boterkoek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>