10 tips voor de perfecte cake

Een goede luchtige cake bakken is heus niet zo eenvoudig. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden. Dat blijkt wel na een middagje studeren op het bakken van de perfecte cake. Zo lees ik in Harold Mcgee’s culibijbel Over Koken &  al zes pagina’s over cake. Maar als je onderstaande tips in ogenschouw neemt, moet je al behoorlijk ver kunnen komen.

Tip 1:  Zorg voor ingrediënten op kamertemperatuur
En dat geldt niet alleen voor de boter. Koude eieren zorgen namelijk voor minder lucht in het beslag. Heb je weinig tijd, leg dan de eieren 10-15 minuten in een schaaltje met warm water.

Tip 2: Gebruik de juiste bloemsoort
Bloem verschaft met zijn eiwitten en zetmeel een groot deel van de structuur aan koek. Maar te veel eiwit kan zorgen voor een taaie structuur. Gebruik daarom het liefst bloem met laag eiwitgehalte. Zeeuwse bloem heeft dat. Maar patentbloem of cakemeel werken ook goed en makkelijker te verkrijgen.

Tip 3: Juiste verhoudingen
In een goed recept voor cake zit vaak evenveel suiker, boter en bloem. Het recept dat ik nu gebruik bevat:
200 gram suiker
200 gram roomboter
200 gram bloem
4 eieren

Tip 4: Gebruik warm beslag voor cake zonder garnituur
Een cake zonder garnituur bak je het beste door de eieren met de suiker au bain-marie op te kloppen. Zet de beslagkom in een pan met een laagje water op het vuur. Wel het het beslag zodra het luchtig wordt van het vuur halen anders schift het ei. Hierna voeg je gesmolten boter beetje bij beetje toe. Probeer maar eens. Je zult zien dat de cake veel luchtiger wordt. Dit lukt niet met garnituur. Het zou naar de bodem zakken in plaats van zich door de cake te verdelen. Gebruik dan de koude methode.

Tip 5: Zeven
Zeef de bloem vooraf. Zo voorkom je klontjes.

Tip 6: Invetten
Vet cakeblik in met boter en bestuif met bloem. Zo glijdt de cake na het bakken er soepeltjes uit.

Tip 7: Gebruik juiste cakevorm.
Wist je dat het soort cakeblik je gebruikt invloed heeft op het eindresultaat? In een dof blik of een glazen schaal is een cake wel 20% sneller klaar dan in een glimmend blik. Maar heb je een zwart blik, dan heb je grote kans dat het oppervlak veel sneller bruin kleurt. Houdt hier dus rekening mee bij het bepalen van je baktijd en -temperatuur.

Tip 8: Controleer gaarheid
Met een caketester kan je eenvoudig controleren of een cake gaar is. Een een satéprikker werkt overigens ook prima. Steek de pen of prikker wel in het dikste deel van de cake. De tester moet schoon en droog eruit komen.

Tip 9: Storten na afkoelen
Laat de cake lauw afkoelen, stort het en laat op een rooster koud. Als je dit doet direct nadat de cake de oven komt, heb je kans dat deze breekt.

Tip 10: Bewaren
Zelfgemaakte cake is natuurlijk te lekker om te bewaren. Maar wil je er toch wat langer mee doen, leg dan eens in de vriezer. Door van te voren al plakken vanaf te snijden en te bedekken met folie, heb je altijd de juiste hoeveelheid op voorraad.

Lees ook:Recept Zoete en hartige cake met chorizo en ananas
Lees ook:Recept Hartig-zoete cake met feta en abrikozen
Lees ook:Recept cake
Lees ook:Recept – Tarta de manzana
Lees ook:Vivavalentijnsmenu dessert: hazelnootcake, peer en sabayon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>