Over datum eetclub

Wat doe jij eigenlijk, als je ziet dat de datum verstreken is dat op een product staat? Gooi je het gelijk weg, of kijk/ruik/proef (voorzichtig) je eerst of het nog eetbaar is? Ik doe zelf het laatste. Veel producten zijn namelijk langer houdbaar dan de datum die er op staat. Onlangs heb ik nog een (dichte) pot geroosterde paprika’s waarop een THT-datum van 2008 stond, nog gewoon opgegeten. Er was niets mis mee en niemand is er ziek van geworden.

Anderen doen het ook, en zijn op het idee gekomen om te koken voor anderen in hun Over datum eetclub.
 

De Over datum Eetclub wil laten zien dat het lang niet altijd nodig is om angstvallig aan de datum vast te houden. Op zes achtereenvolgende dinsdagen organiseren ze daarom een maaltijd. Een maaltijd met producten waarvan de datum verstreken is.
Je kunt gratis meeëten. Nouja, neem vooral die producten uit je voorraadkast, koelkast of die met een kortingssticker uit de supermarkt mee, en help een handje snijden en hakken. Iedere dinsdag is er een andere chef verantwoordelijk voor het menu en die bepaalt ook welke ingrediënten hij of zij nodig heeft. Via mail en de site wordt je daarvan op de hoogte gehouden.

Keertje aanschuiven? Kijk hier voor meer info.

Wat betekenen THT en TGT eigenlijk?
TGT staat voor Te Gebruikten Tot (en met). Staat deze aanduiding op de verpakking, dan kan je je er beter wel aan houden. Deze aanduiding wordt gebruikt voor bederfelijke producten, zoals groenten, vlees en vis. Dus gebruik je zintuigen goed als de datum verstreken is.
THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. En is een heel voorzichtige aanduiding. Soms wordt de smaak wat minder, poeders gaan wat klonteren, maar het is vooral een datum met een flinke zekerheidsmarge, zodat fabrikanten niet aansprakelijk gesteld kunnen worden. Met gekoelde THT-producten is het wat meer opletten.

Lees ook:De grote Kliekjesscheurkalender 2010
Lees ook:Biogids
Lees ook:Biologisch voor sterrenkoks
Lees ook:Wat kook jij met Kerst?
Lees ook:Koken kun je leren

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Over datum eetclub

 1. PaulO

  Zelfs op een pak zout (een ultiem conserveermiddel) staat een THT-datum !

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Ja, echt? Is me nog nooit opgevallen. Dan staat er op suiker vast ook een datum?

    /   Reply  / 
 3. Norbert

  Hallo Edith,
  Sterker nog: THT is alleen maar een garantiebeperking door de producent. De wederverkoper, winkelier, mag als de THT verlopen is, zijn eigen THT erop plakken/schrijven. Is er dan iets mis met het product, dan moet de winkelier dit regelen met de afnemer.
  De fabrikanten maken op twee manieren gewiekst gebruik van de THT: (a) beperking van hun aansprakelijkheid en (b) de domme consument gooit weg en koopt nieuwe.

  Ik meen dat in Groot-Brittannië er sprake van was de THT af te schaffen i.v.m. de voedselverspilling. Of het is al gebeurd.

  Groet, Norbert

    /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn Auteur

  Dank voor je aanvulling, Norbert. Weer wat geleerd!

    /   Reply  / 
 5. Kevin

  Je kan nu ook zelf een Over Datum Eetclub organiseren op http://www.overdatum.org. Op deze site vind je ook allerlei handige tips, recepten, richtlijnen en andere Eetclubs!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>