Bon APPetit! Leuke en handige kook-apps

We mailen, luisteren naar muziek, we doen spelletjes en … we koken er zelfs graag mee: Apps. Ze zijn heel handig voor heel veel dingen en inmiddels niet meer weg te denken uit de manier waarop we informatie tot ons nemen. Door het toenemend gebruik van smartphones en tablets (anno 2012 ruim 58% van de Nederlanders), stijgt ook het aanbod van apps. Zo bevat de iphone Appstore alleen al bijna een half miljoen diverse toepassingen.

Voor alles is wel een app beschikbaar, dus ook voor koken. Maar er zijn gewoonweg te veel. Welke te kiezen? Wat bieden ze en hoe gebruiksvriendelijk zijn ze eigenlijk?

Op Koken.blog.nl bespreek ik de komende tijd een paar leuke en handige kook- en receptenapps. Vandaag ‘Njam!’ en ‘Ask The Butcher’.

 

NJAM!

Njam is een heerlijke app van het gelijknamige Vlaamse kookkanaal. Meer dan 100 uitgeschreven recepten van grote namen zoals Peter Goossens, Roger van Damme en Johan Segers zijn op een prettige manier vormgegeven. Of je nou op zoek bent naar een eenvoudig en lekker gerecht  (Erwtensoep met rookvlees en croutons) of houdt van een uitdaging (Duif Clamart), het aanbod is varierend en op ieder niveau wordt je stap-voor-stap begeleid naar het eindresultaat. De app verstrekt je niet alleen informatie over de moeilijkheidsgraad, maar geeft ook een prijsindicatie en het seizoen waarin je dit gerecht het beste kunt bereiden.

Wie liever kijkt dan leest, volgt de handelingen van de chefs met hun charmante Vlaamse accent op de begeleidende videofragmenten. Als bonus geeft Belgische pionier van de nouvelle cuisine, Jan Buytaert, in korte presentaties nog wat handige basistechnieken. De kookvideo’s van topchefs Peter Goossens en Roger van Damme zijn inmiddels ook al op de digitale zender 24Kitchen te zien. Helaas biedt de app van het Nederlandse kookkanaal (nog) niet meer dan één gezonde maaltijd per dag. Van onze zuiderburen kunnen ze dus nog wel wat leren.

Er is nog wel een klein puntje van kritiek. De ervaren (hobby)koker zal af en toe merken dat de uitgeschreven receptuur niet altijd overeenkomt met de bijbehorende filmpjes. En af en toe hebben de filmpjes wat opstartproblemen. Verder is het een mooie app die maakt dat je zin krijgt om te koken.

Njam! App is gratis te downloaden voor iPad en iPhone via iTunes.

 

 

Ask The Butcher

Weet jij waar de sukade zich bevindt op een rund? Weet jij hoe je dit moet bereiden en wat de beste manier is om het te snijden als het eenmaal gaar is? Als je houdt van koken maar weinig weet over vlees dan kan je vinden dat ieder rood lapje op elkaar lijkt. Is het een tournedos of een sukadelap? Is het mals of taai?

Voor wie alles wil weten over de anatomie van slachtdieren is de ‘Ask The Butcher’ App ideaal. Er zijn namelijk maar weinig kook Apps die zich specifiek richten op de juiste bereiding van verschillende stukken vlees. Alle technische gedeelten van lam, rund, kalf en varken worden in duidelijke diagrammen weergegeven. Elk vleesdeel wordt ook nog eens apart toegelicht en voorzien van een recept.

Wil je er liever een andere kooktechniek op los laten? Geen probleem, de app is voorzien van een ‘kooktijd-calculator’. Kies hoe jij je vlees wilt eten, voer het gewicht in en de calculator vertelt je precies hoe lang je het vlees moet bereiden.

Ask The Butcher suggereert dat je de ´slager´ ook vragen kan stellen. Helaas staat hij zelf niet achter de toonbank. Alleen als jouw vraag al eerder gesteld is, kun je het antwoord terugvinden in een database.

Toch leer je veel over vlees en vleesbereiding. Zo is bij je volgende bezoek aan de slager het verschil tussen voor- en achtervoet al stukken duidelijker en hoef je je over goed gegaard vlees niets meer wijs te laten maken. Jammer is wel dat de App Engelstalig is.  Gelukkig biedt de Appstore hier weer uitkomst:  er zijn namelijk heel veel app’s beschikbaar die dit voor je kunnen vertalen!

Ask The Butcher App is voor € 1,59 te koop in de Itunes Appstore.

Lees ook:Leuke en handige Kook apps: New Italian Pantry
Lees ook:Leuke en handige kook apps: My Dinner Book
Lees ook:Leuke en handige kook apps: Knife Skills
Lees ook:Heel veel kookfilmpjes
Lees ook:My favorite wine-notieblokje

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bon APPetit! Leuke en handige kook-apps

  1. Pingback: Bon APPetit deel 3 – Maaltijden delen via je mobiel | Koken

  2. Pingback: Leuke en handige kook apps: My Dinner Book | Koken

  3. Pingback: Leuke en handige Kook apps: New Italian Pantry | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>