Recept Zomerse spitskool met feta en zwarte olijven

Wat niet veel mensen zullen weten, en jij vanaf nu wel, is dat spitskool een echte zomergroente is. Hij wordt vanaf juni geoogst uit de koude grond, uit de kas kan je ‘m al eerder oogsten. Hij is wat zoeter, zachter en lichter verteerbaar dan witte kool, en ik vind ‘m ook lekkerder.

Spitskool kan je ook goed rauw in een salade verwerken, maar in dit recept wordt de spitskool kort gestoofd en met feta en zwarte olijven op smaak gebracht.  Uit het kookbkoek Van eigen erf dat volstaat met nog meer tips en recepten met groenten en andere producten van Nederlandse bodem.  hmmmm.  

ZOMERSE SPITSKOOL MET FETA EN ZWARTE OLIJVEN
Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
* 1 spitskool
* klontje roomboter + scheutje olijfolie
* 1 ui
* 1 tl kerrie
* 1 el rozijnen
* 2 el gembersiroop of honing
* klein scheutje witte wijnazijn
* 1 dl sinaasappelsap
* 100 gr zwarte olijven, zonder pit
* 200 gr feta

Bereidingswijze:
Wel de rozijnen in wat heet water.
Pel en snipper de ui. Doe de roomboter en olijfolie in een pan en bak hierin de ui op laag vuur aan. Voeg de kerrie toe en laat deze even meebakken, maar pas op voor aanbranden.
Verwijder het buitenste blad van de spitskool en snijd hem in vieren. Verwijder de harten en snijd de kool dan in dunne reepjes. Doe de koolreepjes met de gewelde rozijnen (zonder het vocht) bij de ui en bak alles in ongeveer 5 minuten aan.
Blus de kool met de gembersiroop, azijn en de sinaasappelsap. Doe de deksel op de pan en laat ongeveer 10 minuten sudderen.
Warm op het laatst de olijven en feta in blokjes even mee en serveer direct.
Lekker bij gegrilde vis en gekookte aardappelen. 

Uit het boek: Van eigen erf – Iris van de Graaf & Maria van Boxtel – Stichting van eigen erf – isbn: 9789081528511 – te koop bij Bruna

Wil je nog meer leuke tips voor kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij de meeste kookboeken kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Koolsalade met kip van de grill
Lees ook:Recept Watermeloensalade met feta en gegrilde garnalen
Lees ook:Recept Spitskoolsalade met kokos en fruit
Lees ook:Recept Hartig-zoete cake met feta en abrikozen
Lees ook:Recept Turkse bal gehakt met knapperig rode kool

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Zomerse spitskool met feta en zwarte olijven

  1. Pingback: Van eigen erf | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>