Recept Turkse bal gehakt met knapperig rode kool

Als je eenmaal weet hoe je een goede gehaktbal moet maken, is het leuk om eens te gaan spelen met de smaakmakers. Doe er eens een uitje in, zoals mijn moeder, of andere kruiden. Deze Turkse gehakbal is ook bijzonder, met name door de toevoeging van kaneel, knoflook en peterselie. Verder maak je de bal gehakt zoals altijd, maar zet je toch net even iets anders op tafel. Lekker met deze knapperige rode kool.

Dit recept komt uit het kookboek Hartverwarmend, dat genomineerd is voor de verkiezing Kookboek van het Jaar 2010. Het is gemaakt op initiatief van Resto VanHarte die buurtgenoten met elkaar wilt laten kennismaken. En hoe kan dat nou beter boven een goede, maar goedkope maaltijd, waarin smaken zitten die iedereen kent?  

TURKSE GEHAKTBAL MET RODEKOOL
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr rundergehakt
* 1 ei
* 3 el paneermeel, of vers broodkruim
* 1 tl gemalen kaneel
* 2 tenen knoflook
* 2 el verse (platte) peterselie
* 3 el olijfolie
* 1 ui
* 500 gr rode kool
* 1 el balsamico-azijn

Bereidingswijze:
Hak de peterselie fijn. Breek het ei boven een kom, en klop het los. Knijp de knoflook er boven uit en voeg de gehakte peterselie, paneermeel, kaneel en peper en zout toe. Roer nog even los en meng dit daarna door het gehakt. Vorm met vochtige handen 4 ballen van het gehakt.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin aan. Voeg een scheutje water toe en braad de Turkse gehaktballen in nog eens 15 minuten gaar met de deksel schuin op de pan. Keer ze regelmatig.
Snij intussen de rode kool in dunne reepjes, en snipper de ui.
Verwarm de laatste eetlepel olijfolie en bak hierin de ui. Voeg na een paar minuten de rode kool toe en bak deze op hoog vuur in 6 tot 8 minuten knapperig, terwijl je het regelmatig omschept. Breng op smaak met de azijn en zout en peper.
Lekker met gebakken aardappelschijfjes.

Tip: Vervang een deel van het gehakt door lamsgehakt.
Of stoof de rode kool door de reepjes ongeveer 5 minuten in een klont roomboter te bakken. Voeg 150 ml water, 2 el azijn, 2 el suiker (of appelstroop), 1 laurierblaadje, 3 kruidnagels, 1 tl gemalen kaneel en een handje appelblokjes toe en stoof de kool met deksel op de pan in drie kwartier gaar.

Lees hier meer over de verkiezing Kookboek van het Jaar 2010 en hoe je kunt stemmen op jouw favoriete kookboek.

kookboek: Hartverwarmend eten & ontmoeten: de lekkerste multiculti gerechten uit Nederland – Resto VanHarte – Mo’media – isbn: 9789057674112 – te koop op de site van VanHarte.

Lees ook:Een Hartverwarmend kookboek
Lees ook:Recept Winterse pasta met groene kool
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Koolsalade met kip van de grill
Lees ook:Recept Rode kool met kastanjes en ahornsiroop

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Turkse bal gehakt met knapperig rode kool

  1. Pingback: Een Hartverwarmend kookboek | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>