Van eigen erf

van eigen erfIk begrijp het soms echt niet. Er zijn honderden verschillende groenten en fruit bekend die eetbaar zijn, maar in de gemiddelde supermarkt liggen er 10, hooguit 15? Vers dan, niet verwerkt in vriezer, blik of pot. Met een beetje geluk vind je er nu wel tuinbonen en asperges, maar verse erwten, zomerbietjes en kapucijners en tal van andere lekkere voorjaarsgroenten daar moet je met een lantaarntje naar zoeken.

Maar denk nu niet dat die groenten niet (meer) gekweekt worden. Dat gebeurt nog wel, kijk eens bij een goed gesorteerde groentenman, bij de Mediterraan of bij de boer zelf. En gelukkig is er nu een kookboek dat laat zien hoe je met de seizoenen en de lekkerste primeurs daarvan kunt koken. Van eigen erf heet het. 

Tips van eigen erf
In Van eigen erf worden verschillende boeren en telers geportretteerd die alleen biologisch boeren. Het leuke is dat ze vaak ook meerdere groenten verbouwen, en veel groenten en fruit die we niet zo goed (meer) kennen. Want geef toe, hoe vaak doe jij nog iets met topinamboer, raapstelen, schorseneren, brandnetel of zuring? Of ze telen rassen die wat minder bekend zijn. Denk maar aan de Buggenummer Muuske-aardappeltjes, de Sint Jans-ui, de Topaz-appel of de Bloemendaalse gele kool.

Rijkdom
Wat een rijkdom kennen we eigenlijk toch, ik vind het echt jammer dat we niet dagelijks over zo’n grote variëteit aan
groenten en fruit kunnen kiezen, dat maakt het koken toch nog leuker en creatiever? De boeren en telers kunnen je ook precies vertellen wanneer en welke delen het lekkerste zijn. Courgettes eet je klein (als ze ongeveer 10 cm groot zijn), de schillen van gedopte erwten kun je bewaren om bouillon van te trekken, en sperziebonen zijn vers als ze breken ipv buigen. 

Recepten van eigen erf
Ook koks komen aan woord en vertellen waarom ze liever hun groenten bij de boer of teler halen dan bij de groothandel. Die, zo leert de ervaring, ook lang niet altijd een ruim aanbod van verse waar heeft. En als de koks, boeren en telers het niet wisten, schreef Caspar Bürgi wel een paar smakelijke recepten. Spruitjessoep is weer eens wat anders, een salade met bloemen is lekker kleurrijk en pesto van Paarse boerenkool extra verrassend. Ook deze Zomerse spitskool met feta en olijven is het proberen zeker waard, en je kunt de spitskool gewoon bij de super halen.

Het enige nadeel vind ik dat niet alle groenten duidelijk in verse vorm op de foto staan, zeker de wat onbekendere leer je zo niet herkennen. En helaas kan je in de adressenlijst niet terugzien welke biologische boeren (handig gerangschikt naar provincie) in het boek geportretteerd zijn. Kleine details die Van eigen erf echt niet declasseren. Het kookboek is prachtig vormgegeven en een must voor iedereen die wil leren over (h)eerlijke producten van eigen bodem.

Uit het boek: Van eigen erf – Iris van de Graaf & Maria van Boxtel – Stichting van eigen erf – isbn: 9789081528511 – te koop bij bruna

Wil je nog meer leuke tips voor kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij de meeste kookboeken kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Win het kookboek Van eigen erf
Lees ook:Wat het Groene Hart schaft
Lees ook:Grootste biologische stadspicknick
Lees ook:Eten uit eigen tuin
Lees ook:Nationale appelplukdag

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Van eigen erf

  1. Pingback: Win het kookboek Van eigen erf | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>