Rubriek: Koken doe je zo

Recept Tomatensoep

De tomatenweek op koken.blog was ingegeven door de herfstige zomer. Een van de lekkerste manieren om tomaten te vangen in een zomer gerecht is natuurlijk in een tomatensoep. Neem daarvoor overrijpe tomaten. In sommige kookboeken of -blaadjes lees je dan dat je deze aan het einde van de markt voor een prikkie kunt kopen. Je

Lees verder...

Recept Tomatensalade met dille

Het is niet zo'n bekende combinatie, maar dille en tomaat gaan goed samen. Deze salade is heerlijk als bijgerecht, bij bijvoorbeeld een spinazietaart, maar ook bij gebakken aardappeltjes een stukje vlees van de grill. Een eenvoudig, snel en toch verrassend (vanwege de dille) bijgerechtje.

Lees verder...

Recept Moussaka

Wat is er heerlijker om een zomers gerecht uit een altijd warm-land te maken en dan even de zon in huis te halen als weer hier niet zo wil meewerken. Een gerecht dat vooral bekend staat om zijn aubergines, maar dat zeker niet compleet is zonder tomaten is de Griekse Moussaka. Er woed een heftige

Lees verder...

Recept Gepofte tomaten

Een erg lekker en zomers bijgerechtje maak je door tomaten te poffen. Dat doe je het beste, net als voor gepofte aardappelen, in een oven. En je kunt hiervoor gewone tomaten nemen, maar kleine cherrytomaatjes zijn hiervoor geschikt. Het voordeel van deze laatsten is dat ze wat sneller klaar zijn, omdat ze kleiner, en dus

Lees verder...

Recept: Pasta met tomaat, mozzarella en basilicum

Als je naar buiten kijkt denk je niet eens meer aan de zomer, terwijl de kalender ons vertelt dat het nog wel zomer is. Op mijn bord kan ik gelukkig wel de zomer nog afdwingen en dat zal ik deze week doen met de meest zomerse vrucht die ik ken: de tomaat. Vandaag een klassieker

Lees verder...

Mini-cursus eten met stokjes (filmpje)

Het ziet er altijd zo makkelijk uit, maar het valt nog niet mee als je het zelf probeert: eten met stokjes. Maar zoals zo vaak het geval is met technieken, oefening baart kunst. En wist je dat er al waarschijnlijk meer dan tweeduizend jaar stokjes worden gebruikt om mee te eten? En dat er verschillen

Lees verder...

Wijzer in de toko

Deze week wilde ik geen recepten uit China geven, maar op zoek gaan naar informatie over de Chinese Keuken. Nouja, vorige week leerden we al dat je niet echt kunt spreken van 1 Chinese keuken, maar dat er minstens vier grote keukens zijn. Maar daarover later deze week meer. Want uit welke Chinese keuken je

Lees verder...

Recept China: Pannenkoeken uit Shanghai

Naast MrOoijer en kok Robin die geregeld Chinees koken, is er ook een culinaire weblog die zich helemaal wijdt aan één van de Chinese keukens. Renée kookt geregeld uit de Shanghaise keuken en daaruit komt het recept van vandaag. En voor de link met Nederland, gaan we vandaag Shanghaise pannenkoeken bakken. Want als je dacht

Lees verder...

Recept China: Noodles met rundvlees en kaneel

Waarom is het toch altijd zo moeilijk om je favoriete gerecht uit te zoeken? Ik kan het niet, en toen ik Kok Robin vroeg naar haar favoriete Chinese gerecht, had ook zij veel moeite om te kiezen. Haar liefde voor de Chinese keuken is in Peking geboren, toen zij daar voor 2,5 jaar woonde en

Lees verder...

Recept China: Aubergine en tofu in chilibonensaus (vegetarisch)

Vandaag maken we een vegetarisch uitstapje in de Chinese keuken. Hiervoor maken we gebruik van een kant-en-klaar potje dou ban jiang-saus, maar dat kan volgens het recept ook vervangen worden door dat is een chilibonensaus. Verder voeg je wat ketjap (dat is de kecap die in het recept staat)* en wat gember en knoflook en dan

Lees verder...

Recept China: Varkensvlees met groenten uit de wok

De wok is niet alleen in China een veel gebruikt hulpmiddel in de keuken, maar je komt hem in heel Azië tegen. Met de wok kan je dan ook heel makkelijk en snel een leuke maaltijd maken. Het enige dat je nodig hebt is een hoog vuur dat de wok aan alle kanten kan verwarmen,

Lees verder...

Recept China: Kip met pinda’s

Vanwege de Olympische Spelen staat koken.blog deze week in het teken van China. En dus bespreek ik hier de lekkerste Chinese recepten die je op het internet kunt vinden. Vandaag nemen we een kijkje in de keuken van MrOoijer. Via email antwoordde hij op mijn vraag dat dit zijn favoriete Chinese recept is.

Lees verder...

Koken.blog goes China

Vorige week zat ik heerlijk op mijn balkon te ontbijten om inspiratie op te doen voor het weekthema van de recepten. Vandaag is dat niet mogelijk, aangezien er aan het balkon gewerkt wordt. En dat heeft (helaas) als gevolg dat alle planten binnen staan en ik voorlopig mijn balkon niet op kan. Maar over het

Lees verder...

Recept Courgettesoep met basilicum

De courgette is een allemansvriend. Deze week zagen we 'm in een ovenschotel verdwijnen, in een salade, bij de pasta en we holden 'm uit en vulden 'm met een gehaktmengsel. Maar natuurlijk is de courgette ook zeer geschikt om een lekker soepje van te maken. Een opkikkertje kunnen we met de regen van vandaag

Lees verder...

Recept Salade van gegrilde courgette

Net als de aubergine doet ook de courgette het erg goed op de grill. Je kunt ze dan direct eten, lekker van de barbecue, maar je kunt ze ook een tijdje laten marineren in een dressing vol verse groene kruiden, zoals in deze salade van vandaag.

Lees verder...