Rubriek: Koken doe je zo

Recept Kip in sinaasappelsaus met knoflookboontjes

Ik was een beetje inspiratieloos, ook omdat ik mezelf vanavond heerlijk laat verwennen. Maar terugdenkend aan mijn middagje struinen door de Kunsthal (die kookte), ga ik deze hele week recepten geven van producenten die je tijdens dit evenement had kunnen spreken en wier producten je had kunnen proeven. Helemaal aan het begin van de markt

Lees verder...

De workshop Chinees koken met Pay-Uun Hiu: het verslag

Gistermiddag was het zover: de winnares van de prijsvraag Chinees Koken hier op koken.blog kreeg haar beloofde Workshop Chinees Koken van Pay-Uun Hiu. Samen met vriendin Esther kon Marianne het door haar zo gewenste kijkje in de Chinese keuken krijgen. Op het programma stonden zes gerechten uit het boekje Oranje Soep van Witte Wolk, waarin

Lees verder...

Recept Chinese broccoli met taugé en kip

Omdat ik vandaag toch een beetje in Chinese sferen ben (lees hier waarom), geef ik je vandaag een wokgerecht met broccoli. Want dat is de groente van deze week op koken.blog. Wokken is, zoals hier al uitgelegd, heel eenvoudig. Het belangrijkste is dat je de wok goed heet laat worden en dat je alle ingredienten

Lees verder...

Recept Romige broccoli

Als je de broccoli niet zo'n centrale rol in je menu wilt geven, of als je gewoon zin hebt in aardappelen-groente-vlees, dan is dit recept misschien een leuke tip. Eenvoudiger kan het niet en je hebt net weer even een heel ander gerecht op tafel staan.

Lees verder...

Recept Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Worden ze nog gemaakt? Die hartige taarten of quiches die we zo massaal aten in de jaren negentig? Ik maak ze nog wel, maar dan meestal voor onderweg, in een vliegtuig bijvoorbeeld. En broccoli is daarvoor een dankbare vulling.Het recept van vandaag vond ik op de Basic Broccoli, naar eigen zeggen dé broccolisite, eigendom van

Lees verder...

Recept Broccolisoep

Gister gaf ik je de tip om groenten te stomen, omdat op die manier de gezonde stofjes het beste in de groenten bewaart blijven en niet aan bijvoorbeeld het kookwater worden afgestaand. Maar als je nu dat kookwater opeet of -drinkt, krijg je ze natuurlijk ook binnen. Daarom vandaag het recept voor een broccolisoep, maar

Lees verder...

Recept Gestoomde broccoli met citroenboter

Een van de gezondste manieren om groenten te bereiden is door ze te stomen. Alle gezonde stofjes blijven dan het beste behouden en worden niet, zoals met koken bijvoorbeeld, aan het water afgestaan. En daarbij, stomen is ook helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een pan en een stoommandje of

Lees verder...

‘Broccoli is het gezondst’

slotId = 378; templateId = 7; Een Spaanse studie wijst dat broccoli de gezondste groente is. Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, kalium) en heeft ook nog eens veel vitamines: C, A (in de vorm van beta-caroteen), foliumzuur, K en E. Van broccoli wordt daarnaast beweerd dat ze beschermt tegen kanker en tegen gevaren van luchtvervuiling

Lees verder...

Recept Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas

Ja, het is een hele mond vol, de naam van dit recept: “Kikkererwten-rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas“. En ook de lijst met ingredienten ziet er indrukwekkend uit. Maar de bereidingswijze is dan weer zo eenvoudig dat je ze ze zeker moet uitproberen (en ik ga dat vanmiddag doen!*). De latkes zijn een

Lees verder...

Recept Kikkererwten met komijn en boter

Vandaag ben ik aanwezig bij een symposium dat Neerland’s bekendste culischrijver Onno Kleyn organiseert voor collega-journalisten. Het onderwerp dat we zullen bespreken is de lastige band tussen commercie en journalistieke onafhankelijkheid. Want wat doe je als je een mooi kookboek ziet op een beurs en deze meekrijgt als je maar beloofd dat je er een stukje over

Lees verder...

Recept Tabbouleh

Dit Libanese gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt met bulgur. Dat is een graansoort die in het Midden-Oosten veel gegeten wordt, vaak als goedkopere vervanging van rijst. Maar steeds vaker zie tabbouleh ook met couscous gemaakt worden. En dat doe ik zelf ook. Het is sneller klaar en ik vind het lekkerder dan bulgur. Daarom geef ik

Lees verder...

Recept Ovenschotel met lamsvlees en groenten

Vanwege de verschillende namen die je kunt geven aan 'de' Arabische keukens en de vele verschillende landen die je eronder kunt scharen is het wat lastig zoeken naar gerechten op internet. Maar op deze website De keuken van het Midden-Oosten zijn een paar gerechten uit Iran en Libanon verzameld. Ook worden de belangrijkste ingrediënten besproken

Lees verder...

De keukens uit duizend-en-een-nacht

Eén van de lekkerste keukens vind ik de Arabische keuken. Daarmee bedoel ik de keukens uit het gebied dat we het Midden-Oosten noemen, maar waarbij ik voor het gemak ook Turkije en het hele gebied aan de zuidelijke kant van de Middellandse Zee tot aan Marokko meereken. De keukens uit duizend-en-één-nacht is misschien wel de

Lees verder...

Smoothie receptenboek – Innocent

Wat moet je denken van een receptenboek waarin je word uitgedaagd om na schooltijd achter het fietsenhok te verschijnen, waarin je tips krijgt voor Triviant, waarin je liedjes moet zingen voor je basilicumplantje (liefst in het Italiaans!), waarin er niet aan meloendiscriminatie wordt gedaan, of dat zegt dat een sinaasappel en een amandel in relatietherapie moeten?

Lees verder...