Recept China: Varkensvlees met groenten uit de wok

De wok is niet alleen in China een veel gebruikt hulpmiddel in de keuken, maar je komt hem in heel Azië tegen. Met de wok kan je dan ook heel makkelijk en snel een leuke maaltijd maken. Het enige dat je nodig hebt is een hoog vuur dat de wok aan alle kanten kan verwarmen, zodat de ingrediënten snel klaar zullen zijn. In onze keukens is dat wat lastig te realiseren, omdat onze gaspitten over het algemeen niet zo veel power hebben, zelfs de wokbranders in onze fornuizen kunnen in dit opzicht vaak tegenvallen.
Lees verder voor tips om toch lekkere wokgerechten te kunnen maken.

Dus zet je pan op je grootste pit, zet het vuur volop aan en giet er pas olie in de pan echt heet is. Draai de olie door de pan en voeg dan de eerste ingrediënten toe.
En zorg dat je al je ingrediënten klaar schoongemaakt en gesneden klaar hebt staan, voordat het echte wokken gaat beginnen.

Voor dit recept Varkensvlees met groenten uit de wok roerbakken we dunne reepjes varkensvlees, die je kort bakt in hete olie. Als je wat meer tijd hebt, kan je het vlees ook eerst marineren in de het sausje, dat gemaakt is van Chinese rijstwijn, sojasaus en wat suiker. Laat het vlees dan nog wel even uitlekken vóór je gaat wokken en vang de marinade op. Voeg dan na 1 minuut ook de groenten en de gember aan het vlees in de wok toe. Breng op smaak met de rest van de marinade en warm deze nog kort mee. Bindt de saus eventueel met wat maizena (lees de verpakking!) en serveer met witte rijst. Hier de volledige lijst met ingrediënten en de (iets andere) bereidingswijze.

 



Vanwege de Olympische Spelen in Beijing staat koken.blog deze weken in het teken van China. Dit zijn de recepten die deze week online verschenen:
kip met pinda's (kip in Gong Bao saus) 
wokgerecht van varkensvlees met groenten 
vegetarische schotel met aubergine en tofu in chilibonensaus
soep van noodles met rundvlees en kaneel
Gevulde pannenkoeken uit Shanghai

 

Lees ook:Spareribs met cola van de barbecue
Lees ook:Recept Ragu met varkensvlees en venkel
Lees ook:Recept China: Kip met pinda’s
Lees ook:Recept Chinese broccoli met taugé en kip
Lees ook:Recept Varkenshaas in cider van de bbq

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept China: Varkensvlees met groenten uit de wok

  1. Johan Friesenborg

    Over die scheut olijfolie; kan iemand aanraden WAT voor olijfolie hierbij goed werkt? Ik merk vaak dat de 1e olie de andere niet is, en dat deze echt bepalend zijn voor de smaak & kwaliteit van het gerecht.
    Waar haalt u uw olijfolie?

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    In de Chinese keuken wordt bij mijn weten geen olijfolie gebruikt, Johan. Maar je hebt zeker gelijk dat de ene olijfolie de andere niet is. Verschillen tussen landen en tussen de persings (eerste of niet) zorgen voor een andere smaak. Als je olijfolie koud gebruikt, dus bijvoorbeeld in een salade, dan zou ik de beste olijfolie nemen die je kunt vinden. Dat proef je er echt aan af. Ga daarvoor naar een delicatessenzaak en laat je adviseren. Soms kan je de olie ook proeven, zodat je op je eigen smaak kunt afgaan. Succes met je zoektocht!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>