Recept China: Kip met pinda’s

Vanwege de Olympische Spelen staat koken.blog deze week in het teken van China. En dus bespreek ik hier de lekkerste Chinese recepten die je op het internet kunt vinden. Vandaag nemen we een kijkje in de keuken van MrOoijer. Via email antwoordde hij op mijn vraag dat dit zijn favoriete Chinese recept is.

Het is een wok-recept en dat zijn altijd snelle gerechten om te maken. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je alle ingrediënten van te voren gesneden hebt klaar staan, want als je de ingrediënten in de wok in beweging moet blijven houden (zodat ze op het hoge vuur niet zullen aanbranden) heb je geen tijd om ook nog te snijden.

Bij zijn eerste poging viel het gerecht iets te pittig uit. Dat kan je zelf voorkomen door, zoals MrOoijer zelf onderaan het gerecht suggereert, hele pepers pas aan het einde van wokken toe te voegen en goed op te passen met het eten van het gerecht. Want die hete pepers wil je niet in één keer doorbijten. Of je gebruikt wat minder pepers naar eigen smaak.

Dit recept van kip in Gong Bao saus maak je – naar de goede koken.blog-traditie – helemaal zelf. De smaakmakers zijn lichte en donkere Chinese sojasaus, kookwijn (shaoxing) en Chinese zwarte azijn. De twee sojasauzen zal je nog wel in een goed gesorteerde supermarkt kunnen vinden, maar voor de kookwijn en de azijn zal je toch naar de toko moeten.

MrOoijer begrijpt dat dat niet altijd mogelijk is en geeft nog een leuk alternatief gerecht dat je helemaal met ingrediënten uit de supermarkt kunt maken. Dat is een zelf verzonnen recept met kip uit de wok, op Chinese en Thaise leest geschoeid. Hij zegt daar zelf over: "Het is natuurlijk niet heel authentiek — ik heb het zelf verzonnen, maar zo principieel zijn die Chinezen zelf ook niet. Ik heb in 2004 in Guiyang ook heel wat sushi en sashimi bij de lunch gezien!". Volg deze link naar zijn alternatieve recept voor de ingrediënten en bereidingswijze.

 Vanwege de Olympische Spelen in Beijing staat koken.blog deze weken in het teken van China. Dit zijn de recepten die deze week online verschenen:
kip met pinda's (kip in Gong Bao saus) 
wokgerecht van varkensvlees met groenten 
vegetarische schotel met aubergine en tofu in chilibonensaus
soep van noodles met rundvlees en kaneel
Gevulde pannenkoeken uit Shanghai

 

Lees ook:Foodbloggers geven familierecepten prijs
Lees ook:Recept China: Noodles met rundvlees en kaneel
Lees ook:Recept Urban Cook: kruidige Aziatische salade
Lees ook:Recept China: Pannenkoeken uit Shanghai
Lees ook:Recept Salade met kip en meloen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>