Arabia

Nieuwsgierig werd ik, van de verhalen van Nadia Zerouali, toen ze me vertelde over haar nieuwe boek. Samen met Merijn Tol is ze de Arabische wereld culinair gaan verkennen. En deze reis hebben ze vastgelegd in hun boek Arabia. Jaloers werd ik, toen ik het boek in handen kreeg. Want wat hebben ze daar lekker gegeten!

Arabia
Zes regio’s verblijden de dames met hun bezoek: Marokko, Tunesië, Libanon, Syrië, Sicilië en Andalusië. Deze keuze lijkt wat vreemd. Immers, deze landen vormen maar een deel van de Arabische wereld. En daarbij, Sicilie is een Italiaans eiland en Andalusie is een streek in Zuid-Spanje. Maar deze twee regio’s zijn lange tijd bezet geweest door de Arabieren en die hebben zeker op culinair gebied hun sporen achtergelaten. Compleetheid is dan ook niet het doel van de dames. Zij willen vooral laten zien hoe lekker je kan eten in deze landen. Maar ook hoe makkelijk je met mensen in contact komt als je maar over eten gaat praten. Zo krijgen ze een hap van de soep van een onbekende man die aan het tafeltje naast hen in een restaurant zit, gewoon omdat ze nieuwsgierig zijn geworden door de geur die uit zijn kom opsteeg.

De reizen
Ieder hoofdstuk begint dan ook met een uitgebreide beschrijving van hun reis, de mensen die ze er ontmoeten, hoe ze het land doorkruistene en natuurlijk vooral over wat ze aten en kookten met hun nieuwe culinaire vrienden. En zo vertellen ze over hun optreden als jurylid in een couscouswedstrijd, ervaren ze de ‘openluchteetorgie’ op het Djemma el Fna-plein in Marrakech (en daarmee zeggen ze geen woord teveel!), verdwalen ze in medina’s en Joodse wijken en merken ze hoe lastig het is als een oorlog een land (Libanon) verscheurt.

De recepten
Na de eetlust- en kookzinopwekkende inleiding volgen de recepten uit bezochte landen. En dat zijn soms recepten van hun gastheer of –vrouw, soms van het restaurant waar ze aten, en soms hun eigen interpretatie daarvan. En allemaal lijken ze mij het uitproberen waard. Maar goed, ik heb al eens laten weten dat de Arabische keuken favoriet is. En ondanks mijn vele andere kookboeken over deze regio doe ik in Arabia. weer genoeg nieuwe inspiratie op.
Ik kan alleen geen logische reden ontdekken voor de volgorde waarin de recepten in het hoofdstuk zijn opgenomen. Salades, toetjes, sauzen, hoofdschotels, voorgerechten, koekjes, ze wisselen elkaar van de ene op de andere bladzijde af. Gelukkig staat er achterin wel een tamelijk uitgebreide index van de recepten en de belangrijkste ingredienten. Maar deze index verwijst dan weer niet naar de handige pagina’s met uitgebreide beschrijvingen van de belangrijkste ingredienten van deze keukens. En dan moet je flink gaan bladeren als je wilt weten wat bijvoorbeeld sumak is (pagina 142), en waar je het in kunt gebruiken (in deze Gegrilde kip met citroen en sumak bijvoorbeeld). Het is zeker niet het enige boek dat wat meer aandacht had mogen besteden aan de index, maar dat zou in dit geval zeker wel handig zijn geweest, omdat niet iedereen bekend is met deze keuken(s) en haar ingrediënten.

De verhalen heeft Nadia samen met Merijn prima in het boek weten over te brengen. De vormgeving, verzorgd door Rosa Vitalie, en de foto’s van Sven Benjamin maken het boek echt ‘af’ en helpen je om in de Arabische sfeer te komen. Met een kopje muntthee erbij ben je wel even zoet op de bank. En dan komt nog het moeilijkste: kiezen welk gerecht je wilt gaan maken. Kortom, schuif maar wat boeken opzij, want dit boek is zeker een plaatsje in je boekenkast waard!

Arabia – Merijn Tol & Nadia Zerouali –Kosmos – isbn 9789021537795
Arabia Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Bismilla Arabia
Lees ook:Viva Arabia
Lees ook:Recept Fettucine met roodlof en bottarga
Lees ook:Recept Gegrilde kip met citroen en sumak
Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Arabia

  1. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

  2. Pingback: Nominaties Kookboek van het jaar bekend! | Koken

  3. Pingback: Wat is jouw favoriete kookboek van 2009? | Koken

  4. Pingback: Recept Arabische hutspot | Koken

  5. Pingback: Recept Fettucine met roodlof en bottarga | Koken

  6. Pingback: Bismilla Arabia | Koken

  7. Pingback: Dat koop je bij de Turk | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>