Wat is jouw favoriete kookboek van 2009?

Over een 2 weken wordt het Kookboek van het Jaar bekend gemaakt. Tot 3 november kan je stemmen op een van de 12 genomineerde boeken.

Een flink aantal daarvan had ik al hier op koken.blog.nl besproken, maar een paar waren er toch tussendoor geglipt. De postbode heeft afgelopen tijd weer flink zijn best gedaan en mij een paar van de niet besproken boeken bezorgd.  

Hieronder het lijstje met de genomineerden  ….. Van de onderstreepte boeken vind je een recensie van mij. De tekst onder het boek komt uit het juryrapport. Stemmen op de boeken kan op de website van Kookboek van het Jaar

In de cateogorie Nederlandstalig:
* 12 maanden Albert Heijn (Albert Heijn)
Het bedrijf dat ons van de seizoensgroente afhaalde komt nu met een goed seizoenskookboek, een godspe! goede recepten, goede combinaties.  
* Arabia (Kosmos uitgevers)
Gaat over alle vorige Arabische boeken heen, keukens die we nog niet kennen, zeer grondig, dieper in de keuken gekeken dan iemand die er vandaan komt, prachtige vormgeving. 
* Tough Cookie (Terra-Lannoo)
Stoer boek, smaakvolle recepten, is het nou een kookboek voor mannen of voor vrouwen, met al die foto’s van stoere mannen, we komen er niet achter. 
 
In de cateogorie Vertaald:
* Specerijen (Van Dishoeck)
Mooi warm boek, naslagwerk met smaak als uitgangspunt, wereldse uitstraling, haalt specerijen uit de keukenkastjes en stopt er nieuwe in. 
* Rund (Van Dishoeck)
Dit is het ultieme mannenboek, voor de echte carnivoor. 
* Abracadabra (Inmerc)
Duidelijke stap voor stap uitleg, andere vormgeving, heerlijke happen om de vingers bij op te eten, prachtige fotografie, overzichtelijk, je ‘durft’ te gaan koken, mooie smaakcombinaties, inspirerend.
 
In de cateogorie Chefsboeken:
* Een dag bij El Bulli (Kosmos uitgevers)
Meer dan een kookboek, indrukwekkend tijdbeeld van een dag, een jaar, een decennium, ondanks een laag haalbaarheidsgehalte van de receptuur heerlijk om te lezen.
 * Hemelse modder (Orange house)
Je wordt hongerig van de fotografie, no nonsense gemaakt, niet teveel toeters en bellen.
 * Verborgen smaken (Van Dishoeck)
Rustige layout, heldere fotografie, eenvoudige receptuur, erg toegankelijk, geen restauranteten, veel smaak.
 
In de cateogorie Beste Initiatief: 
* Passie voor koken (Stichting de Omslag)
Gevarieerde receptuur, wereldkeukens, straalt warmte en sympathie uit, zeer menselijk.
* Gezond eten rond chemotherapie (Inmerc)
Smaakbeleving per gerecht goed aangegeven, noodzakelijk boek, informatief, fris en helder gemaakt, géén medische uitstraling. 
* Wat van fair komt (Uitgeverij Fontaine)
Terecht verjaardagskado van Fair Trade, mooie fotografie, culinair reisverslag met inspirerende gerechten, originele recepten.

—-

Lees ook:Nominaties Kookboek van het jaar bekend!
Lees ook:Op zoek naar het perfecte kookboek
Lees ook:Winnaars verkiezing Kookboek van het Jaar 2012 bekend!
Lees ook:winnaars eerste kookboekenverkiezing bekend
Lees ook:Help! Welk Italiaans kookboek moet ik nu kopen?

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wat is jouw favoriete kookboek van 2009?

  1. Pingback: Recept Hemelse Modder | Koken

  2. Pingback: Kookboek Hemelse modder | Koken

  3. Pingback: Een dag bij elBulli | Koken

  4. Pingback: | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>