Viva Arabia

Nadia Zerouali en Merijn Tol zijn de beste ambassadeurs die de Arabische wereld zich kan wensen. Al jaren schrijven zij de heerlijkste reisverhalen en recepten uit de Arabische wereld. Alleen al door hun schrijfsels krijg je zin om een ticket te boeken naar Marrakech of Istanbul. Inmiddels is hun vierde de kookboek verschenen, Viva Arabia. Viva Arabia is een verzameling van 160 easy-to-make recepten, een selectie van de lekkerste recepten die zij 7 jaar lang publiceerden in Viva. In de Arabia-kookboekenreeks verschenen eerder: Arabia, Bismilla Arabia en Arabia bij je thuis.

Precies mijn smaak
Als regelrechte granaatappelpitjesfreak hebben ze mij direct te pakken met de cover. Een oranjebloesemmerengue met granaatappelpitjes, da’s precies mijn smaak, dus maakt me direct nieuwsgierig naar meer. En dat krijg je met dit boek ook. Een stroom aan gemakellijke recepten, uit alle uithoeken van de Arabische wereld. Het boek is ietwat vreemd opgedeeld in hoofdgroepen ingredienten, maar ook in soorten gerechten, bjvoorbeeld groente, granen/rijst/couscous, kaas, kip en vis. Maar ook sauzen, soepen, zoet en drankjes. Maar dat mag de pret niet drukken, want door de afwisseling levert het ook juist een stroom aan inspiratie.

Binnenwerk om van te smullen
Behalve de smakelijke cover, waarbij de foto is gedecoreerd met overliggende illustraties, is ook het binnenwerk om van te smullen. Zoals altijd zijn de foto’s weer om van te watertanden. Die foto’s van Sven Benjamins worden deze keer afgewisseld met illustraties van Rosa Vitalie. Soms met een prominente plek op een tussenblad, soms kriskras over de foodfoto’s heen. Het maakt er een prachtig kleurrijk geheel van.

Ei, ui en naturel chips
Op het boodschappenbriefje voor vanavond staan eieren, uien en naturel chips. Vreemde combi? Helemaal niet, vindt Ferran Adria. Zijn recept voor de beste Spaanse tortilla is opgenomen in Viva Arabia. En het geheime ingrediënt daarvan is naturel chips. Dat ga ik vanavond natuurlijk eens proberen. Morgen krijg je hier het recept van sardientjes met tomaat en eieren. Dus, moet je nog boodschappen doen vandaag? Neem dan voor morgen ui, knoflook, 4 eieren, een blik gepelde tomaten en een blik sardientjes op olie mee. Dan kun je morgen meekoken.

Gemakkelijk en snel
Viva Arabia is enorm toegankelijk en easy, een verzameling recepten die duidelijk geschreven zijn voor een groot publiek. En dat is nou ook precies het enige puntje wat ik wat minder vind aan deze editie. Andere boeken van Nadia en Merijn waren heerlijk leesvoer, mede door de ingevoegde reisverhalen, sfeerfoto’s en achtergrondinfo. Dat mist in deze versie een beetje. Maar wie een fijn verzameling aan gemakkelijke, snelle Arabische recepten zoekt, is dit een perfect naslagdocument.

 

Viva Arabia | 160 mediterrane recepten van Nadia & Merijn, easy to make

Auteurs: Nadia Zerouali & Merijn Tol
Prijs: € 25,00
Kosmos uitgevers

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Bismilla Arabia
Lees ook:Recept Fettucine met roodlof en bottarga
Lees ook:Arabia
Lees ook:Recept Gegrilde kip met citroen en sumak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>