De nieuwe Lekker: verrassende verschuivingen

Groot was de verbazing dat Neerlands’ eigen restaurantlijstje, namelijk die van het blad Lekker, vorig jaar van eigenaar veranderde. Maar het heeft de overgang overleefd, en zojuist is de nieuwe top 500 van Nederland bekend gemaakt.

En er zijn een aantal flinke veranderingen ten opzichte van vorig jaar, en … er is een nieuwe nummer 1.
.

Geen Sergio Herman meer
Vaste klant van de top 3 Sergio Herman met zijn Oud Sluis is uit het lijstje verdwenen. Hij sluit zijn zaak in december, vandaar. Zijn tweede restaurant Pure C neemt enigszins de honneurs waar. Het staat op 10.

Ook opvallend
Ook Beluga van Hans van Wolde en restaurant Toine Hermsen uit Maastricht staan niet meer in de nieuwe top 10. Ze zijn hekkensluiters geworden, vanwege de aangekondigde veranderingen van hun restaurantformule.

Verdwenen of gezakt
Uit de top 500 zijn verdwenen: Karel V in Utrecht, Onder de Linden in Aduard en De Echoput in Hoog Soeren uit de top-100. Opvallende dalingen waren er ook en met name in Limburg: Maastrichtse Château Neercanne zakte van 73 naar 79 en Valuas in Venlo van 39 naar 44.

Omhoog
Nieuw binnengekomen is Lucas Rive die dit jaar onder zijn eigen naam in Hoorn begon. Hij komt binnen op 22. Zijn oude restaurant  De Bokkedoorns in Overveen zakte uit de top 10. Grote sprongen omhoog maakten Librije’s Zusje in Zwolle (+17), het Wereldmuseum in Rotterdam (+14), Pure C in Cadzand (+13), Mijn Keuken in Wouw (+11) en Schulten Hues in Zutphen (+10). De Amsterdamse zaak van tweesterrenchef Moshik Roth, &samhoud places, kreeg een definitieve top-100 notering op 40, terwijl Ron Blaauws doe-maar-gewoon avontuur in de hoofdstad werd beloond met de 23ste plaats.

De top 10 Lekker 2014 is:

1. Inter Scaldes
2. Boreas
3. De Leest
4. Librije
5. De Zwethheul
6. Da Vinci
7. FG
8. Lindenhof
9. La Rive
10. Pure C

Meer lees je op de website van Lekker.

————————————————————————-

Lees ook:Geen derde restaurant met drie Michelinsterren voor Nederland
Lees ook:Beluga Lekkerste restaurant
Lees ook:De sterren volgens Michelin 2014
Lees ook:NOMA weer de beste
Lees ook:Sergio trilogie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>