Verkiezingsstrijd: kookboek van het jaar nominaties 2012

Het najaar is de tijd van de verkiezingen.  We vechten er wat op los met zijn allen om de meeste stemmen te vergaren.  De een om president van Amerika te worden. Een ander om als beste danskoppel bekendheid te krijgen. En dan heb ik het nog niet eens over de vele culinaire ranglijsten, zoals de Michelinsterren, GaultMillau en Lekker) die heel binnenkort de besten in hun vakgebied bekendmaken. De verkiezingsstrijd waar ik het nu over wil hebben, gaat over het Kookboek van het Jaar 2012.

 

Nominaties Kookboek van het Jaar 2012

Gisterenmiddag 23 oktober jl. zijn tijdens de Dutch Design Week in het prachtig gerenoveerde Radio Royaal in Eindhoven de 12 titels genomineerd voor de zesde editie van de Kookboek van het Jaar verkiezing. Een vijfkoppige vakjury heeft bijna negentig inzendingen beoordeeld in de categorieën: Nederlands, Vertaald, Chefs & Beste Initiatief. Daaronder waren wel 31 titels van Nederlandse bodem aanwezig, waarvan Homemade zomer  (Yvette van Boven), Arabia bij je thuis (Merijn Tol & Nadia Zerouali) en het Nederlands bakboek (Giatri Pagrach-Chandra) zijn genomineerd.

Van de vertaalde inzendingen ontving Barbecue & Plancha (‘een stoer boek vol humor) , het Vintage Tea Party boek (‘een feest om te lezen) en Veg! (‘het knappe van de recepten in dit boek is dat je vis of vlees niet eens mist’) een nominatie.

In de strijd om het beste Chefs boek 2012 sprongen er 3 titels uit. Restaurant Mugaritz van het gelijknamige wereldberoemde restaurant uit Spanje bracht een prachtig boek uit over de natuurlijke wetenschap van het koken. Ricardo van Ede, de chef die op zijn 21e een Michelinster kreeg, van restaurant Neva in de Hermitage in Amsterdam ontving een nominatie voor een leerzaam en mooi leesbaar boek. Heston Blumenthal Thuis is volgens de vakjury ‘een chefsboek voor de gewone man’ en noemt de fotografie in het boek van een verbijsterende schoonheid.

Als Beste initiatief werd Street Food India uitverkoren. Mede door het goede doel dat dit boek dient. De vakjury noemde ‘Wereldeters’ eduatief, rijk vormgegeven en spannend. Het Nederlands viskookboek is met respect voor de visserman geschreven; Nederland moet aan de duurzame vis, want vis is lekker!

Stem nu mee

Tot de 3e week januari 2013 kan het publiek meebepalen welke titel de Gouden Garde Publieksprijs 2012 verdient door een stem uit te brengen op een van de 12 genomineerde titels via www.kookboekvanhetjaar.nl

 

 

Lees ook:Genomineerden Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Kookboek van het Jaar-verkiezing
Lees ook:Stem op jouw favoriete kookboek!
Lees ook:Het kookboek van het jaar is …
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het jaar 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Verkiezingsstrijd: kookboek van het jaar nominaties 2012

  1. Pingback: Veg! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>