Veg!

Hij is al een tijdje uit, Veg!, het laatste kookboek van het River Cottage-tv-programma uit Engeland. En ook dit kookboek zet groenten in de tegenwoordig zo hippe hoofdrol. En minstens zo hip zet ook dit volledig vegetarische kookboek dat niet in grote letters op de kaft. Het is niet dat we daar bij koken.blog een hekel aan hebben. Integendeel. Maar het kwam er gewoon even niet van om het kookboek eens goed te bestuderen.

Een halve pompoen die op moest, deed me naar dit kookboek grijpen. 
  

En ik werd niet teleurgesteld. In het vuistdikke Veg! staat boordevol groenteninspiratie.

Opsomming
In tegenstelling tot veel groentenkookboeken die de laatste tijd zijn uitgekomen, is Veg! niet ingedeeld per groente(soort), maar per thema. Het begint met de combinatie van troosteten en feestjes. Een op het eerste gezicht wat ongelukkige combinatie, maar in beide categorieën passen de curry’s, stoofgerechten en ovenschotels prima.
Vervolgens zijn salades vol groenten en granen aan de beurt, om op hun beurt gevolgd te worden door ‘rauwe’ salades, die vaak wat lichter zullen vallen. Stevige soepen brengen ons weer in de winter en zijn te combineren met de gerechten uit het volgende hoofdstuk: brood en zo.
Halverwege Veg! komt een serie snelle gerechten met producten die je zo uit je voorraadkast kunt trekken. Pasta, rijst en granen eisen het volgende hoofdstuk op. En denk maar niet dat we er dan zijn. Mezze & tapasgerechtjes volgen. En gerechten uit de oven of van de grill of barbecue. En tot slot de bijgerechten, zoals allerlei groentenpurees.

Niet handig?
Het is een lange lijst met onderwerpen, maar dat mag ook wel, als er bijna 400 pagina’s met recepten gevuld moeten worden. Het maakt van Veg! een fijn bladerboek, waarin je je van de ene pagina op de andere verrast wordt. Maar wel wat onhandig als je ervan houdt om met seizoensgroenten te koken. Dan wil je in de winter geen zin krijgen in caponata (een zoetzure auberginegerecht uit Sicilië) of in babybietjes (een zomergroente). Gelukkig zijn er genoeg winterse recepten met bonen, kolen (boerenkool op je pizza of in je lasagne!) en knollen om uit te kiezen. Gebruik dan gewoon de goede index van ingrediëten achterin dit vegetarische kookboek.

Geen winnaar
Hugh Fearnley-Whittingstall kreeg voor Veg! een nominatie voor het Kookboek van het Jaar 2012, maar won niet in de categorie Vertaald. Of dat terecht is, kan ik niet beoordelen. Jammer vind ik het wel. Een kookboek dat zo overtuigend lekker eten zonder vlees of vis kan promoten met recepten voor alle seizoenen, verdient veel aandacht. Bij deze!  

En die pompoen? Die roosterde ik in de oven en mengde ik met pittige kikkererwten, zoals in het recept op bladzijde 365.

 .

Boek: Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall [uitgeverij Becht - isbn: 9789023013655] – Meer kookboeken vind je in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Buiten eten
Lees ook:De Japanse keuken
Lees ook:River Cottage Doordeweeks
Lees ook:Ainsley Harriot doet het Snel & Simpel
Lees ook:Gizzi’s keukenmagie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>