Ingrediënten uit een tube, wie gebruikt ze wel eens?
Hier in huis ligt er standaard een tube met tomatenpuree in de koelkast. Handig, als je niet de hele inhoud van een blikje nodig hebt. Je kunt deze tubes alleen niet zo makkelijk in iedere supermarkt vinden. Schandalig eigenlijk. Andere tubes zet ik alleen op kampeervakanties in. Mayonaise bijvoorbeeld, is dan klein, compact en goed mee te nemen. Maar verder gebruik ik ze eigenlijk niet. Jij wel? Laat het me hieronder weten.
In het Het tube kookboek van Michiel Postma lees ik dat er veel meer in een tube kan. Zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld. En die verwerk je in deze Penne met zongedroogde tomaten.
PENNE MET ZONGEDROOGDE TOMATEN
Voor 4 personen
Ingrediënten:
* 250 gr ongezouten biologische spekblokjes
* 4 Spaanse pepers uit het zuur, uitgelekt
* 2 tenen knoflook
* 1 sjalot
* 100 gr zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
* 4cm zongedroogde tomatenpasta uit de tube *
* 1,25 dl crème fraîche
* 400 gr penne
* 1 bosje verse basilicum
* 10 salieblaadjes
* zout en peper
* 100 gr Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Breng een ruime pan met water aan de kook.
Bak de spekblokjes in een diep gietijzeren pan (of andere pan met dikke bodem). Voeg fijngesneden pepertjes, knoflook, sjalot en zongedroogde tomaatjes toe.
Voeg na ca 5 minuten ook de zongedroogde tomatenpasta en de crème fraîche toe en roer goed door.
Kook intussen de pasta in het gezouten kokende water.
Snijd de basilicum en salie in reepjes en rasp de kaas. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Meng de pasta met de saus en garneer met de geraspte Parmezaanse kaas.
—
Dit recept komt uit het kookboek Het tube kookboek (uitgeverij Fontaine * Noë, isbn: 9789460540813) - lees hier mijn recensie.
Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenstertje rechtsboven.
—
Lees ook:Recept Tagliatelle met courgettelinten
Lees ook:Recept Pesto van zongedroogde tomaten
Lees ook:Recept Toscaanse aspergesalade
Lees ook:Recept Pasta pesto met courgette
Lees ook:Recept: pasta met boerenkoolpesto
Ha, Edith,
Ja, de tomatenpuree uit tube ligt bij mij al een aantal jaren in de koelkast. nee, niet in Nederland te koop, voor zover ik weet. Wel in Duitsland en Franrijk en Italie. Daar maken ze de doppio, extra geconcentreerd. Ik denk dat een bedrijf als Jumbo wel bereid is, dit in het assortiment op te nemen.
Ansjovispasta, ook een fijne om in een tube te hebben. ook, net zoals de tomatenpuree, fijn als smaakoppepper. Harissa is ook fijn in een tube, minder kans op schimmel!
Pingback: Het Tube kookboek | Koken
Hi Edith,
Ook ik heb vanuit Italië ansjovispasta, tomatenpuree en peperpuree meegenomen en ook de tube Harissa ligt standaard in de koelkast.
Erg handig en jammer dat je het hier niet of slecht kan krijgen
Hoi Edith, heb de tomatenpuree in tube pas ontdekt in Duitsland vorig jaar. Heb nu gehoord dat ze bij de Jumbo te vinden zijn. Wel handig voor de recepten met een (thee)lepel puree etc. ‘tuurlijk, mayo uit tube ligt hier ook. Handig voor de toastjes. Ook heb ik al standaard de plastic tubes met knoflook en die met basilicum van de AH nu hier liggen. Handig als weer dat potje verse basilicum dood in de vensterbank staat … (Groen denken is geen garantie voor groene vingers …)
Is dat lekker, Paolo, die kruiden in tube? ben ik wel benieuwd naar.
Wel, ik prefereer liever verse kruiden. Maar ik vindt het een beter alternatief dan de gedroogde kruiden (zoals knoflookpoeder en droge basilicum-bladstukjes)
Ja, ben ik met je eens, dat dat erg behelpen is. behalve gek genoeg, gedroogde oregano, dat is droog beter dan vers, vind ik.
Ja, dat werd me laatst nog bevestigd (over oregano) bij de cursus Italiaans koken.
En neem dan vooral eens oregano mee uit Griekenland! Daar heb je maar een heel klein beetje van nodig. Verse oregano gebruik ik eigenlijk alleen in salades, niet in warme gerechten zoals de gedroogde.
Ik heb mosterd in een tube en peperpuree.
Ha, tubes mogen dus nog wel. En wat betreft die tomatenpuree in een tube, ik heb ze wel in Nederlandse supermarkten gezien, maar ik weet niet meer in welke (of welke filialen!). Dus neem ik er iedere keer maar een paar mee als ik ze in een winkel tegenkom. Mosterd lijkt me ook wel handig, heb nu talloze verschillende potjes staan..
Pingback: Recept Pasta met courgette en verse kruiden | Koken