Het Tube kookboek

Zo af en toe vraag je je af of het in de lucht hangt. Bij de groothandel zag ik kleine lege tubes om zelf te vullen en nu is er een heus kookboek (Het tube kookboek) vol recepten met ingrediënten uit een tube. De manier van verpakken die jarenlang in het verdomhoekje zat en nu blijkbaar toe is aan eerherstel.

Want vertel eens, welke tubes heb jij in de kast liggen? Vertel het me hieronder, ik ben er erg benieuwd naar! Zelf heb ik altijd één tube in de koelkast liggen; kijk hier welke dat is.

Maar er kan veel meer dan mayo, mosterd of ketchup in een tube, lees ik in het Het tube kookboek. Laten we met Michiel Postma op stap gaan door de wondere wereld van de tubes. 
     

Als ik Michiel Postma mag geloven zitten tubes ook vol met pasta van kappertjes, wasabi, ansjovis, truffel, zongedroogde tomaten, kastanjepuree, uien, knoflook en mierikswortel. Hmm, dat klinkt al een stuk interessanter, nietwaar?

En wat maak je dan zoal uit de tube?
Nou, vitella tonato, gevulde kastanjechampignons, pasta met zongedroogde tomaten uit de tube, courgettes uit de oven, luxe gebakken varkenshaas en Scandinavische visrolletjes. En ook toetjes, want ook jam en chocoladepasta zitten tegenwoordig in een tube en kunnen voor het nagerecht ingezet worden.

Nadeeltje
Dat is dat het merendeel van de tubes nauwelijks in onze gewone supermarkt te verkrijgen zijn. Om een heuse ‘tubist’ te worden, moet je op zoek. In winkels die partijen opkomen (Xenos, bijvoorbeeld), bij buitenlandse winkels en toko’s en in het buitenland. De passie voor de tube begon voor Michiel Postma ook in het buitenland toen hij per ongeluk vispasta in plaats van tandpasta kocht. En aan de gefotografeerde tubes te zien, heeft hij het merendeel van de tubes die in Het tube kookboek gebruikt worden ook niet in Nederland gevonden.

Ach, eigenlijk heb je dit kookboekje niet nodig, de ingrediënten heb je niet persé in gepureerde vorm nodig (en anders pak je gewoon zelf de staafmixer!). Maar leuk om te hebben, geven of krijgen is Het tube kookboek zeker! 


Deze recensie bespreekt het kookboek Het tube kookboek (uitgeverij Fontaine * Noë, isbn: 9789460540813) – bekijk dit recept als voorproefje.
Meer recensies van kookboeken vind je in
de rubriek kookboeken.

Lees ook:Recept Penne met zongedroogde tomaten
Lees ook:Recept Pesto van zongedroogde tomaten
Lees ook:Recept Snelle ‘modelproof’ tonijnpizza
Lees ook:WOENSDAG-WINACTIE: Zoetwatervis
Lees ook:Verzin een nieuwe smaak voor chips van Lays

1 Reacties // Reageer

One thought on “Het Tube kookboek

  1. Michiel Postma

    Beste Edith,

    de meeste tubes zijn goed verkrijgbaar hoor!
    Wasabi en gember uit de tube krijg je bij elke toko of chinese levensmiddelenwinkel, visproducten uit de tube krijg je bij de Ikea in alle soorten en maten, alleen wordt de Hongaarse paprikaspread wat moeilijker, maar daar is ajvar – zoals het boek ook zegt – dan een goed alternatief, voor de mierikswortel moet je even naar de Aldi of de Lidl, misschien heb je daar geluk,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>