Recept Sperziebonentaart

Het leuke aan de Nederlandse seizoenen is dat we ieder seizoen weer anders kunnen eten. De ingrediënten zijn anders, en we maken ze anders klaar. En hoewel de lente nu echt is losgebarsten wil ik je even wijzen op wat er gaat komen; de zomer!

Het recept van vandaag komt uit kookboek De zomer van de zilveren lepel, dat vol staat met allerlei zomerse gerechten. Als je er doorheen bladert heb je zin in zon, zon, zon, zon en lekker eten. En dat is nu het leuke van een kookboek, aan een Sperziebonentaart zou ik zelf nooit gedacht hebben.

Wist je trouwens dat sperziebonen in Nederland alleen in juni tot en met september geteeld worden?  Ze liggen wel het hele jaar door in de winkel, maar in die andere maanden (en ook nog wel in juni en juli) wordt de boon uit warmere landen gehaald.

SPERZIEBONENTAART
Torta di fagiolini

Ingrediënten:
* 1 kg sperziebonen, schoongemaakt
* 50 gr boter, plus extra om in te vetten
* 1 teen knoflook
* 500 gr bladerdeeg
* bloem
* 4 eieren
* 400 ml room
* 200 ml melk
* 65 gr Parmezaanse kaas
* zout en peper

Bereidingswijze:
Breng water aan de kook en laat daarin de sperziebonen met zout in 5 tot 8 minuten beetgaar worden. Giet ze af en hak ze in stukjes.
Verwarm de boter in een koekenpan en laat het teentje knoflook hierin zachtjes goudbruin kleuren. Haal uit de pan en doe de sperziebonen erin.  Laat 5 minuten bakken, roer af en toe. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beboter een taartvorm en bekleed de vorm met bladerdeeg. (In het recept rollen ze het deeg uit tot een ronde plak van 3 mm dik.)
Klop de eieren los met de room en de melk en breng op smaak met peper en zout.
Rasp de parmezaan.
Verdeel de bonen over de bodem, giet het eimengsel erover en bestrooi met parmezaanse kaas.
Laat in 45 minuten, of tot de vulling gestold is en het deeg goudbruin, in de oven bakken.

In het kader van onze wijn-spijs-samenwerking gaf Mariëlla op wijn.blog een lekker wijnadvies bij dit recept. Kijk maar.

boek: De zomer van de zilveren lepel – Van Dishoeck – isbn: 9789077330128
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.


Lees ook:Pepernoten recept
Lees ook:Recept Quiche Lorraine
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept Uienbrood
Lees ook:Recept Andijvietaart met blauwschimmelkaas

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Sperziebonentaart

  1. Mariella Beukers

    Ha, dit wordt ‘m. Over een uurtje of twee krijg je bij deze taart een heerlijk wijnadvies, zie Wijn.blog.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Sperziebonentaart met Trebbiano | Wijn

  3. Pingback: Het aspergeseizoen is begonnen! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>