Festivalkoken: vegetarische nasi

De tweede tip voor het koken tijdens kampeerweekenden gaat over het koelhouden van verse produkten. In de recepten die ik deze week op koken.blog.nl zal geven komen onvermijdelijk ook verse groenten voor. Onvermijdelijk in die zin dat ik ze zelf niet zou willen missen.

Als je kampeert met elektriciteit in de buurt heb je het makkelijk: je neemt een koelkastje mee en je houdt zo alles koel en fris. Lichtgewicht kampeerders hebben het wat lastiger.  

Die zijn gebonden aan koeltassen, schaduwrijke plekken en een stromend riviertje. In die laatste zet je dan flessen wijn of bier, wel aan een touwtje, anders neemt het water ze mee. In de koeltassen doe je een bevroren fles water, die je op kunt drinken als ze weer ontdooit is.
Heb je nu alleen zo’n koeltasje van de supermarkt, wikkel daar dan wat kranten omheen en doe die in een iets grotere plastic tas, zodat deze de warmte nog wat langer buiten houdt. De wortel en de prei uit dit recept houdt het dan wel eventjes uit.

VEGETARISCHE NASI

Ingrediënten:
* 350 gr witte rijst (bij voorkeur parboiled)
* 2 uien
* 1 prei
* 2 winterpenen
* handvol pinda’s
* 2 el sambal 
* 10 el ketjap manis
* 2 el gemalen korianderzaad
* 2 tl gemalen komijnzaad
* 2 tl gemberpoeder
* 1 tl serehpoeder
* peper en zout

Voorbereiding:
Weeg thuis alvast de specerijen af, en doe ze met de sambal en ketjap in een afsluitbaar potje.
Weeg ook de benodigde hoeveelheid rijst af.

Bereidingswijze:
Schrap de winterpenen en snijd ze in heel kleine stukjes. Kook ze met de rijst mee, die je verder volgens de aanwijzingen op de verpakking bereidt. Spoel de rijst af onder de koude kraan zodat ze niet meer verder kan garen.
Snipper de ui en bak ze in wat olie glazig. Voeg de voorbereide inhoud van het potje toe en bak even mee.
Schep dan de rijst met de winterpenen door het mengsel en blijf goed omroeren.
Snijd de prei in heel dunne ringetjes en voeg deze toe aan de nasi.
Voeg de pinda’s toe en serveer.

Lekker met pindasaus (vooruit, heel makkelijk uit een kant-en-klaar zakje dan maar), gefruite uitjes en kroepoek.

Variatie:
Diegenen met een koelkast kunnen voor ze de ui bakken 100 gr fijngesneden ontbijtspek bakken. En blokjes van een dubbele kipfilet in het specerijenmengsel laten marineren en toevoegen na de ui.

Deze week kookt koken.blog.nl alsof we op een festival zijn: snelle, makkelijke en toch gezonde recepten. Met tips om die paar verse ingredienten die we er af en toe (wel) in willen smokkelen goed te houden. De basis is vegetarisch, en altijd geef ik je een varatie op de recepten als je zin hebt in een ommetje naar de slager.
* Kruidige couscous met courgette
* Vegetarische nasi 
* Pasta met tonijn-tomatensaus
* Mexicaanse tortilla’s
* Panzanella met sardines en ansjovis

———————————————————————————————————–

Lees ook:De perfecte saté met pindasaus
Lees ook:Recept Nasi Goreng met makreel
Lees ook:Recept Rookworst smoor
Lees ook:Recept kip in balisaus
Lees ook:Recept China: Aubergine en tofu in chilibonensaus (vegetarisch)

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Festivalkoken: vegetarische nasi

  1. Pingback: Festivalkoken: Kruidige couscous met courgette | Koken

  2. Pingback: Festivalkoken: Mexicaanse tortilla’s | Koken

  3. Pingback: Festivalkoken: Pasta met tonijn-tomatensaus | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>