Festivalkoken: Kruidige couscous met courgette

Met Pinkpop voor de deur en nog wat andere meerdaagse festivals in het verschiet, leek het me een goed moment om het eens over het eten daar te hebben. Je kunt natuurlijk iedere dag iets op het festivalterrein eten, en als er net een leuke band speelt op dat moment zal je ook wel moeten. Maar misschien vind je het ook wel prettig om toch eventjes rust te nemen en voor je tentje in een pannetje te gaan roeren. Voor die mensen, en allle anderen die graag kamperen, staat koken.blog.nl deze week in het teken van snel en lichtgewicht, maar wel gezond en lekker koken.

Dus geen kant-en-klare zakjes waarop je wat kokend water giet, maar recepten waarmee je met wat creativiteit en soms wat voorbereiding thuis toch even iets lekkers op je (camping)tafeltje zet. Ik ga vooral uit van een vegetarische basisbereiding die je kunt aanvullen met vlees als je zin en tijd hebt om in het dichtsbijzijnde dorp naar de slager te gaan.
 

TIP: Als je niet wilt slepen met allerlei grote verpakkingenen op de terugweg ook niet de aangebroken verpakkingen mee naar huis wilt sjouwen, zorg dan dat je je inkopen al van te voren doet, zodat je de afgepaste hoeveelheden kunt meenemen. Zie hiervoor het onderdeel voorbereiding in de recepten.

KRUIDIGE COUSCOUS MET COURGETTE
Een snelle maaltijd voor 4 kampeerders

Ingredienten:
Voor de couscous:
* 250 gr couscous
* handje rozijnen
* 6 gedroogde abrikozen (of perzikken)
* 1/4 bouillonblokje
Voor de saus:
* 2 uien
* 1 teen knoflook
* 2 courgette
* 1 blikje tomatenpuree
* scheutje olijfolie
* handje hazelnoten
* 1 el gemalen korianderzaad
* 1 tl gemalen komijnzaad
* snufje paprikapoeder
* peper en zout

Voorbereiding:
Snijd de gedroogde abrikozen in heel kleine stukjes.
Meet de ingredienten thuis af en doe de couscous, rozijnen, abrikozen en het bouillonblokje bij elkaar in een zakje.
Meet ook de specerijen af, of neem een vergelijkbare hoeveelheid kant-en-klare kruidenmix van de Mediterane groentenboer mee.

Bereidingswijze:
Breng water aan de kook.
Doe de inhoud van het zakje couscous in een ander pannetje en giet hier zoveel water op dat de couscous een vingerdik onder water staat. Roer kort even door met een vork om het bouillonblokje op te lossen.
Snipper intussen de ui en knoflook.
Verwarm je koekenpan en rooster hierin de hazelnoten.
Bak de uien in wat olijfolie zachtjes aan, voeg na een paar minuten ook de knoflook toe.
Snijd intussen de courgettes in stukjes en bak deze even mee met de ui. Bak ook de specerijen mee.
Bak dan heel zachtjes de inhoud van het blikje tomatenpuree mee en verdun deze met zoveel water dat een dikke maar nog smaakvolle saus ontstaat. Laat zo lang pruttelen tot alle smaken zich goed vermengt hebben en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
Garneer met de geroosterde hazelnoten

Maak het nog lekkerder:
* Haal bij een slager merguez-worstjes en braad deze in wat olijfolie in ca 15 min gaar.
* Snipper er wat verse koriander en/of peterselie over

Deze week kookt koken.blog.nl alsof we op een festival zijn: snelle, makkelijke en toch gezonde recepten. Met tips om die paar verse ingredienten die we er af en toe (wel) in willen smokkelen goed te houden. De basis is vegetarisch, en altijd geef ik je een varatie op de recepten als je zin hebt in een ommetje naar de slager.
* Kruidige couscous met courgette
* Vegetarische nasi 
* Pasta met tonijn-tomatensaus
* Mexicaanse tortilla’s
* Panzanella met sardines en ansjovis

——————————————————————————————————

Lees ook:Recept Tabbouleh
Lees ook:Festivalkoken: Pasta met tonijn-tomatensaus
Lees ook:Festivalkoken: Mexicaanse tortilla’s
Lees ook:Recept Snelle pasta met courgette en pesto
Lees ook:Recept: Couscous met pastinaak

1 Reacties // Reageer

One thought on “Festivalkoken: Kruidige couscous met courgette

  1. Pingback: Festivalkoken: vegetarische nasi | Koken

  2. Pingback: Festivalkoken: Pasta met tonijn-tomatensaus | Koken

  3. Ingrid

    Leuk thema, hier heb ik echt iets aan!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Festivalkoken: Mexicaanse tortilla’s | Koken

  5. Pingback: Festivalkoken: Panzanella met sardines en ansjovis | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>