Puur plantaardig

Veganisme, het is voor velen een vies woord. En ook ik moet toegeven dat ik niet vaak veganistisch eet. Een dagje kan wel, maar kaas, eieren, honing en zuivel vind ik nou eenmaal veels te lekker. Maar als je iets wilt doen aan het milieuprobleem dan zou je ook het eten van deze ingrediënten moeten beperken. De positieve effecten van het minder vlees eten, doe je anders bijna teniet.

Dat is het argument voor Antoinette Hertsenberg om eens na te denken over puur plantaardige gerechten. En zo ontstond het kookboek Puur plantaardig, dat ze samen met hoofdredacteur van de website De Vegetariër Jacintha Bokma schreef. Ze beginnen het kookboek met een nieuwsgierigmakende belofte.

 

Belofte
In het voorwoord doen de dames een belofte: veel recepten voor een complete hoofdmaaltijd. En dat maakte nieuwsgierig. Want een soepje of een salade is makkelijk vegetarisch te maken. Maar je wilt als avondeten meer, en als je uit een kookboek koopt, wil je veel tips voor een volledige en gezonde maaltijd.

De recepten
Het kookboek Puur plantaardig begint bij het ontbijt; ook dan kan je heerlijk genieten van plantaardige gerechten. Een roerei van tofoe, maar ook hartige muffins en lekkere smeersels. De voorgerechten zijn zoals ik hierboven al beschreef: soep en salade. En dan volgt het spannendste hoofdstuk: staan er veel volledige hoofdgerechten in?

En?
Daarop kan ik maar 1 antwoord geven: ja. Ik ben geen diëtiste en kan niet beoordelen of je alle voedingsstoffen nodig krijgt, maar met de gevarieerde recepten die Puur plantaardig biedt, kom je zeker niets te kort. En wees gerust; je hoeft niet iedere dag aan de tofu.
Pasta (deze met avacado en zeekraal), gegrilde groenten, een stoofschotel met seitan, rijstgerechten, ja, zelfs stamppotjes kan je heel goed veganistisch eten. En het kookboek besluit met feestelijke recepten en zoetigheden.

Kortom, een fijne introductie in de veganistische keuken, zonder het zo te hoeven noemen!

.

boek: Puur plantaardig van Antoinette Hertsenberg & Jacintha Bokma [uitgeverij Karakter, isbn: 9789045201924]

Lees ook:Recept – Pasta met avocado, erwten en zeekraal
Lees ook:Lezing Mark Bittman – De dikke vegetarier
Lees ook:De snelle vegetariër
Lees ook:De dikke en de dunne (vegetarier)
Lees ook:Dé kookboeken voor dit najaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>