De snelle vegetariër

Vegetarisch eten, het blijft toch wel met vooroordelen omringd. Maar vergeet de geitenwollensokken gerechten van weleer met veel tofu, bonen en andere ingrediënten met een slechte reputatie. Vegetarisme, al dan niet parttime zoals wij van koken.blog doen, is hip. Om welke reden je het vlees of de vis een dagje (of meer) laat staan, doet er voor ons niet toe. Behalve eentje: (vaker) vegetarisch koken daagt uit en maakt je creatiever. Tenzij je iedere dag kiest voor een kant-en-klare vegaburger naast je aardappelen en gekookte groenten, natuurlijk!

Maar we schatten jullie, onze lezers, wel wat hoger in, hoor! En laten je graag kennismaken met het kookboek de Snelle Vegetariër van Jacinta Bokma. 
  

Het is de vierde loot aan de stam vegetarische kookboeken van en met Antoinette Hertsenberg. Nadat zij de Dikke Vegetariër van Mark Bitman (koop dat boek!) naar Nederland haalde, zette ze daar zelf de Dunne vegetariër naast. De Kleine Vegetariër (voor kinderen) en Puur Plantaardig  (vol met veganistische gerechten) volgden, en nu is er de Snelle Vegetariër.

En hoe kook je dan snel vegetarisch?
We laten ons leiden door Jacinta, en bladeren direct door naar het hoofdstuk met de hoofdgerechten. Soepen, salades, bijgerechtjes van groenten en brood(beleg) zijn meestal het probleem niet bij vegetarisch koken voor beginners. Nee, hoe zet je een smakelijke, voedzame en volwaardige hoofdmaaltijd op tafel, dat is vaak de grote vraag? Gelukkig geeft Jacinta hierop antwoord in het grootste hoofdstuk in het kookboek.
Haar antwoord zal voor de doorgewinterde vega(n) niet heel verrassend zijn: zoek het in andere keukens, dus in rijst-, pasta- of nieuwe granengerechten. Of verwerk je aardappel in een ovenschotel. Dit type vega zal dan flink vooruit kunnen met de overige, zeer inspirerende gerechten met een twist. De salade met geitenkaas en chocola, bijvoorbeeld. De snelle toetjes en andere zoetigheden.

Terug naar de hoofdgerechten
Die recepten zijn leuk. Hoe weinig origineel een curry of pasta met groenten en kaas ook is voor doorgewinterde vegetariërs, Jacinta weet aan deze vega-klassiekers wel een leuke twist te geven. Waarmee ook de gevorderde vega-eter uit de voeten kan. En wil je toch eens een AGV’tje (aardappel-groente-vleesvervanger) dan staan er ook 4 recepten om zelf vegetarische burgers te maken, een steak op basis van tofu en tips om een portobello te vullen.
Maar 40 pagina’s van de ruim 160 vind ik toch een beetje mager. Gelukkig volgt er dan nog een hoofdstuk met gevegetariseerde typisch-Nederlandse-gerechten.  Denk aan stamppot enzo!

Volledig
 Met de Snelle Vegetariër heeft Jacinta Bokma een ‘volledig’ kookboek afgeleverd. Een kookboek voor alle momenten van de dag, bedoel ik daarmee. Waarmee het zeer geschikt is voor beginnende vleesverlaters, die nieuwsgierig zijn naar de ruime mogelijkheden om eens een dagje het vlees of de vis te laten staan. Maar ook degenen die al langer een dagje vlees/vis/alle dierlijke producten laten staan, kunnen er nog genoeg inspiratie in op doen. De frisse vormgeving, extra tips via de QR-code en de mooie opmaak en fotografie doen de rest!

boek: de Snelle Vegetariër van Jacinta Bokma [uitgeverij Karakter, isbn: 9789045200507]
- meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Puur plantaardig
Lees ook:Wakker Dier Verrukkelijk Vegetarisch kookboek voor mannen
Lees ook:Hoge hakken, lekker vega
Lees ook:Brad wil vegetarische opvoeding, Angelina niet
Lees ook:Vegetarische week op koken.blog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>