Boekoe Kita (Ons boek)

Nasi noemen we ons nationale gerecht. Maar verder weten we toch nog steeds erg weinig van de Ind(ones)ische keuken. In de jaren 70 moesten we het doen met het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk. Dus werd het tijd voor een nieuw kookboek over de Indische keuken, eentje die recht doet aan hoe we nu kookboeken waarderen.

En dat is het nieuwe Nederlandse kookboek over de Indische keuken, Boekoe Kita gelukt. Het is genomineerd voor de titel Kookboek van het Jaar 2010.

Zo leer je Indisch koken!
Goed Indisch kunnen koken, dat moet je toch wel met de paplepel zijn ingegoten. Of van een schoonmoeder hebben geleerd, die je regelmatig laat meekijken in haar pannen. Dat blijkt wel uit Boekoe Kita. Centraal staan 11 personen of families die op deze manier de 90 recepten uit dit kookboek hebben leren maken.

De recepten
De recepten zijn allemaal afkomstig van de hoofdrolspelers van Boekoe Kita, dat zoveel betekent als ‘ons boek’. Met recht een kookboek van de hoofdrolspelers zelf dus. Des te  meer jammer dat over de recepten zelf niet zo veel verteld wordt. Ik had wel wat meer over de gerechten willen weten. Worden ze op speciale feestdagen gegeten, waarmee worden ze vaak gecombineerd, etc. En hoe is dit recept voor Rookworst Smoor ontstaan?
De recepten zijn kort en bondig beschreven, en per persoon in een hoofdstuk bijeengebracht. Helaas is de index niet zo uitgebreid dat je op ingrediënt kunt zoeken. Wel handig zijn de  twee uitknipbare bladwijzers met de uitleg over en vertaling van de belangrijkste ingrediënten.

Foto’s van de gerechten en de makers, een mooie layout, maken Boekoe Kita tot een prachtig kookboek. Wel erg dik, door het dikke papier en de vele (prachtige!) paginagrote foto’s.  En een mooi leeslint, met glazen rode pepertjes eraan.

Nominatie Kookboek van het Jaar 2010
Boekoe Kita is genomineerd voor de titel Kookboek van het Jaar 2010 in de categorie Nederlands. Ik vind het een lastige categorie met mooie kookboeken, want ook Home made van Yvette van Boven en 52 Weekendmenu’s van Onno Kleyn en Loethe Olthuis strijden mee om deze prijs.  Welk kookboek heeft deze prijs verdiend volgens jou?
En vind je het ook het beste kookboek van 2010, dan kan je hier je stem uitbrengen!

Boekoe Kita (ons boek) – Mirjam van de Rijst & Harold Pereira – Terra – isbn: 9789089892294 – te koop in de kookboekenshop 
Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk –
Kosmos - 9789021545691 – ook te koop in de kookboekenshop

Meer recensies van kookboeken kan je vinden in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Genomineerden Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Recept Rookworst smoor
Lees ook:AH maakt Kookboek van het Jaar 2009
Lees ook:Chefsboeken
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het jaar 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Boekoe Kita (Ons boek)

  1. Pingback: Genomineerden Kookboek van het jaar 2010 | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>