Chefsboeken

Ik vind het de lastigste categorie in de verkiezing Kookboek van het jaar, de categorie Chefs. Vorig jaar won Een dag bij elBulli. Terecht, maar als je uit een kookboek van een chef of over een restaurant wilde koken, dan was dit niet de beste keuze.

En daar heb je gelijk mijn dilemma te pakken van deze categorie: voor wie zijn deze chefsboeken bedoeld? Voor de gasten, om hen meer te kunnen vertellen over je bedrijf? Voor andere chefkoks, om hen de ogen uit te kunnen steken met jouw kookkunsten? Voor hobbykoks, die ook wel een poging zouden willen doen om jouw gerechten (na) te maken? Elk van deze doelgroepen hebben eigenlijk een ander kookboek nodig. En als de restaurants dan ook nog eens hemelsbreed verschillen, is het toch echt appels en peren vergelijken.

Naast het kookboek dat zich specifiek richt op de thuiskoks, Pascal Jalhay proeft, zijn er voor de verkiezing Kookboek van het Jaar 2010 nog twee kookboeken in de categorie Chefs genomineerd.

Dit zijn Toscanini Venticinque en The Grand Amsterdam.

The Grand Amsterdam
Dit kookboek valt echt in de subcategorie ‘voor onze gasten’. The Grand is een hotel en restaurant, gevestigd in een gebouw dat al 5 eeuwen oud is. Van een klooster, stadslogement en zelfs stadhuis van Amsterdam, de hele geschiedenis van het gebouw, de Princenhof, wordt kleurrijk verteld. In het Nederlands, Engels en Frans! Ook de recepten van chefkok Aurélien Poirot zijn in de drie talen na te maken. Deze Franse kok laat zich inspireren door zijn eigen verleden, de Oosterse keuken die zijn vrouw zo goed kent en de prachtige ingrediënten en klassieke gerechten van Nederlandse bodem. Hoewel goed uitgeschreven zijn het toch vooral recepten voor de ervaren (hobby)koks, die aan goede ingrediënten weten te komen, en met de recepten uit de voeten kunnen.

Toscanini Venticinque
De geschiedenis van Caffè Toscanini is wat korter, maar het 25-jarig bestaan mocht van de eigenaren en koks niet zomaar voorbij gaan. En zo onststond het kookboek Toscanini Venticinque (25 op z’n Italiaans!). Respect voor je gasten en collega’s, en dus koken met de lekkerste en beste ingrediënten die je kunt vinden, dat is de filosofie van dit Italiaanse restaurant in Amsterdam. Groenten uit het seizoen, duurzaam gevangen vis en vlees dat echt rond heeft kunnen scharrelen, dat zijn de ingrediënten die gebruikt worden. Gelardeerd met spannende verhalen over de passie van Italianen (en de makers van dit boek) over eten, foto’s uit Italië en van de lekkerste gerechten en een prachtige opmaak van het kookboek. De ingrediëntenlijstjes zijn door de layout niet altijd in één oogopslag te lezen, de recepten zijn prettig uitgeschreven en zeker goed te maken.

Nominatie Kookboek van het Jaar 2010
Beide kookboeken zijn genomineerd voor de titel Kookboek van het Jaar 2010 in de categorie Chefs, samen met Pascal Jalhay proeft.  Welk kookboek heeft deze prijs verdiend volgens jou? Breng  hier je stem uit op jouw favoriete kookboek van 2010.

boeken:
* Toscanini Venticinque – Caffè Toscanini – eigen beheer – isbn: 9789081551212 – helaas niet te koop in de kookboekenshop
* The Grand Amsterdam – Terra – isbn: 9789089891365 – te koop in de kookboekenschop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.
—-

Lees ook:Genomineerden Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Home made het beste kookboek van 2010
Lees ook:Nominaties VENUEZ Hospitality & Style Awards 2012 bekend
Lees ook:26 Michelinsterren bijeen in Amsterdam
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het jaar 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Chefsboeken

  1. Pingback: Genomineerden Kookboek van het jaar 2010 | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>