Soepkalender

soepkalenderDe hele tijd wil ik typen, de soepscheurkalender. Maar dat is ie niet, de Soepkalender. Hij begint wel op 1 janauri en eindigt op 31 december, maar er staat geen dag van de week of jaartal bij. En dus is het een gewone kalender. Vol soep, dat dan weer wel.

De maakster, Anya van de Wetering, is dol op soep. En dat is natuurlijk ook niet zo gek. Van kleine restjes maak je al de lekkerste soepjes klaar. En iedereen wordt er altijd blij van. Maar toch vind ik het een prestatie om 365 recepten voor soep te maken.

365 namen
Gelukkig heeft ze daarbij wel wat hulp gehad van Bert, Alfred, Eva, Marlies, Kobus, Truus, Piet en Luuk natuurlijk. Of doet ze maar net alsof, en staat er gewoon bij ieder recept een naam? Daar begint het bij nadere beschouwing toch wel op te lijken. Maar goed, dat is eigenlijk ook al een hele prestatie op zich, 365 verschillende namen te verzinnen.

Recepten
En net zo verschillend als de namen zijn, zijn ook de verschillende soepen. De recepten in de Soepkalender varieren van snert tot frisse komkommersoep en van zoete fruitige soepjes voor toe tot stevige vissoepen voor de hele maaltijd. Inspiratie komt van over de hele wereld, en iedereen zal er wel iets van zijn of haar gading in kunnen vinden. Maar ja, hoe vind je zo’n recept nou weer terug, als je je herinnert dat er iets van zalm in zat. Mocht je de soepen van 26 mei (Jochem) of 8 september (Titus) bedoelen, dan vind je ze wel terug met de receptenindex achterin. Maar de mosterdsoep met zalm van 13 januari staat niet onder zalm in het lijstje. Juist omdat de recepten kriskras door elkaar staan en niet gegroepeerd op thema zou een goede ingredientenindex wel handig zijn. Of vinden jullie het vervelend dat ik daar nou al voor de zoveelste keer over begin?

Prachtig
Over de vormgeving van dit bijzondere kookboek heb ik trouwens niets dan lof. De stoere harde kaft met de grote ringband maken indruk, evenals de enorme verscheidenheid aan illustraties bij de recepten. Soms is dat een getekende (gesloten) pan, dan weer een foto van een lepel, soms is het hoofdingredienten op de foto gezet (bier uit blik) en weer een andere keer is de soep zelf keurig op de foto gezet. Nouja, dat is net zo verrassend als de recepten zijn!

Lekker voor iedereen die van soep houdt, fijn voor diegenen die juist wat vaker soep willen maken, en sowieso een leuk hebbeding voor iedereen die van koken houdt.

Soepkalender – Anya van de Wetering – Uitgeverij Snor – isbn 9789079961078

 

Lees ook:Recept Soep van koolraap
Lees ook:Toet- en taartkalender
Lees ook:Kerst zonder stress – de soep
Lees ook:Sterrenrestaurant De Fuik serveert koud eten
Lees ook:Recept Koninginnehapje met zalm

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Soepkalender

  1. Jeanne

    Nee hoor, ik vind het niet vervelend. Een ingredientenindex is zeker handig Zou je het recept van de mosterdsoep met zalm kunnen plaatsen? De goudse kaas-mosterdsoep was heerlijk.

      /   Reply  / 
    1. anya

      Hoi kokers en kooksters,
      inderdaad hebben familie en vrienden recepten geleverd. Ik vind het het heel erg gaaf dat het soepboek zoveel fijne en mooie reacties teweeg brengt. Temeer het ons eerste boek is. Zoals Johannes van Dam zo mooi zei, het moet niet te profesioneel worden. Tips zijn altijd welkom. Er zit voor iedereen een soep in. Bedankt ook voor het mooie stuk op deze blog. We zijn al weer aan het verzamelen voor de opvolger van soep maar dat laat nog wel minstens een jaar opzich wachten. Als de lezers van deze blog geintresserd zijn een recept te sturen hoor ik het graag. Ik laat het dan nog even open waar het boek deze keer over zal gaan, lieve groet Anya

        /   Reply  / 
  2. anya

    en verder wil ik nog even melden dat we soepschenken bij Selexyz Scheltma in Amsterdam, Leidsetraat 25 november as. En 9 nov live op rtv noordholland om 10uur. fijne kookzondag, lieve groet Anya

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Jouw favoriete recept in een kookboek? | Koken

  4. Pingback: Meewerken aan een kookboek? | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>