Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]

Iedere vrijdag test ik een product uit in mijn Testkeuken. Vandaag vertel ik je wat meer over mijn favoriete keukengerei; de kerntemperatuurmeter.

Het jaagt veel mensen angst aan, het braden van een groot stuk vlees in de oven. Voor ik een kerntemperatuurmeter had, deed ik het ook zelden. Maar nu is het een van mijn favoriete gerechten om op tafel te zetten als er gasten komen.   

Wat is het?
Een kerntemperatuurmeter bestaat er in verschillende vormen en maten. Mijn favoriete heeft een klein kastje, zoals een kookwekkertje, met daaraan een draad en een pin (zoals op de foto). De pin steek je in het vlees. Op het kastje stel je de gewenste temperatuur in. Het vlees schuif je in de oven, het kastje houd je buiten de oven. Het alarm gaat af zodra het vlees de gewenste temperatuur heeft bereikt. Makkerlijker kan bijna niet.

En hoe ideaal is het?
Heel ideaal. Zeker als je je realiseert dat rosbief het lekkerste is als deze rosé is, of kip juist gaar moet zijn, maar niet taai. De gaarheid van het vlees hangt samen met de temperatuur ervan. Met een kerntermperatuurmeter kan je deze eenvoudig in de gaten houden.

Tips:
1. Houd er rekening mee dat het vlees altijd moet rusten nadat je het verwarmd hebt. Pak het in aluminiumfolie en laat de sappen zich weer door het vlees verspreiden, waardoor het vlees sappiger wordt. Het vlees zal echter ook doorgaren, dus stel de thermometer een aantal graden lager in dan de uiteindelijk gewenste temperatuur.
2. Er zijn verschillende lijstjes in omloop over welke temperatuur bij welke mate van gaarheid wordt. Echter, lamsvlees is geen rundvlees en er kan ook verschil zijn tussen de verschillende delen van het vlees.
Met andere woorden; het verkrijgen van het beste resultaat is een kwestie van experimenteren. Blijf altijd aan de voorzichtige kant; vlees dat nog niet gaar genoeg is kan je altijd nog even in de pan leggen, andersom is er geen redmiddel.

Lees ook:Gebraad
Lees ook:Recept – De perfecte rosbief uit de oven
Lees ook:Hoe gaar is klaar?
Lees ook:Atelier Confiserie: niet zomaar snoepjes maken
Lees ook:MEAT

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]

  1. Pingback: ELLE eten gebundeld in 4 kookboekjes | Koken

  2. Pingback: Handboek voor de perfecte steak | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>