Gebraad

Ook het kookboek Gebraad bladerde ik even in ter voorbereiding op de vleesles in mijn kookcursus. Maar uiteindelijk bleek ik dit kookboek niet nodig te hebben. Want hoewel er heerlijke recepten en suggesties in staan om een hele kip te braden, had ik dat nou net niet nodig.

Maar een volgende keer dat ik een groot stuk vlees (of vis) wil braden (dan wel bereiden) pak ik dit boek er zeker bij. Stephane Reynaud, die we nog kennen van a propos bistro, heeft weer een fijn naslagwerk gemaakt.

Want wat is er nu lekkerder en makkelijker om een groot stuk vlees in de oven te bereiden. Je marineert het vlees met allerlei lekkere kruidenmengsels en olie en dan zet je het in de oven. Je hebt er geen omkijken meer aan. Zeker niet als je je houdt aan de belangrijkste tip:  koop een kerntemperatuurmeter!

Maar hoe werkt het dan?
Deze stop je in het vlees, je stelt de gewenste temperatuur in en het ding begint te piepen zodra het (binnenste) van het vlees die bereikt heeft. Een groot stuk gebraad kan dan echt niet meer mislukken. En het enige wat je daarbij moet weten is welke temperatuur je wilt bij welk stuk vlees. Rundvlees kan je bij een temperatuur van 55 tot 60 graden als rose beschouwen. Varkensvlees wordt over het algemeen door en door gaar geserveerd, waarvoor het vlees boven de 70 graden moet zijn.

Nog een paar handige tips
Stel de kerntemperatuurmeter zo’n 5 graden lager in dan de gewenste temperatuur. Haal het vlees uit de oven zodra het alarm afgaat en wikkel het vlees in aluminiumfolie. Leg het weg op een warme plek. De sappen in het vlees die naar de buitenkant zijn getrokken door het braden kunnen zich zo weer in het vlees verspreiden. En dat komt je smaak ten goede. En in de folie gaart het vlees nog even door. Hoeveel, dat is afhankelijk van het vlees en hoe groot je stuk is.

Gebraad
Zo uitgebreid staat het allemaal niet in Gebraad omschreven, en helaas ook niet iedere keer opnieuw bij de recepten. Maar met deze tips bij de hand heb je er wel een fijn boek vol inspiratie voor, tja, gebraad, bij. Van rund- en kalfsvlees, gevogelte, varkensvlees, vis, lamsvlees en wild uit de oven, Stephane Reynaud heeft lekkere tips. En op zondag, dan verwerk je de restjes tot nieuwe gerechten die ook een apart hoofdstuk krijgen!

Gebraad – Stephane Reynaud – Fontaine – isbn 9789072975041

Lees ook:Kerntemperatuurmeter [de testkeuken]
Lees ook:Recept Varkensribstuk in zoutkorst
Lees ook:Recept – De perfecte rosbief uit de oven
Lees ook:Koulibiac voor op de paastafel (Stéphane Reynaud)
Lees ook:Recept Crème Brûlée met kastanje

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Gebraad

  1. Pingback: Recept Kip uit de pot | Koken

  2. Pingback: 365 Goede redenen om aan tafel te gaan | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>