Zoals ik eerder al schreef, ben ik op culinaire ontdekkingsreis geweest in Hongkong en daar heb ik zo veel mogelijk in mijn mond gestopt. Van vegetarische dim sum tot gedroogde en geroosterde inktvis. Niet alles was even geslaagd. Een overzicht:
(Foto’s: Katja Brokke, tenzij anders vermeld)
Vegetarische dim sum bij Nan Lian Garden
Een blubberige soep met weinig smaak. Deze laat ik staan.
Deze ‘worst’ is verrassend lekker. Zoutig en veel smaak. Doe mij nog een stukje!
Hmmmmm! Smeuïg, heerlijke smaken. Hier kan ik geen genoeg van krijgen. Het kommetje is dan ook snel leeg.
Het zal niet de enige keer zijn dat ik kailan (ook wel gai lan) eet in Hongkong en gelukkig maar. Deze groente is fris en lekker knapperig. Heerlijk bijgerecht.
Loempia’s. Ook in Hongkong.
Een diner bij Ming Court
Ziet er mooi uit, maar is vooral wit. Door de toevoeging van chili heeft het in de verte wat weg van pindasoep.
Het is even oppassen voor de hete bouillon, maar wat een smaak als de dumpling uit elkaar spat in je mond!
Origineel opgediend en erg lekker. Volle smaken van kip en paddenstoelen.
Heerlijk mals, maar de wagyu is helemaal uit elkaar geplukt. Zonde!
Inktvis in Tai O
Tai O is een oud vissersdorp op Lantau Island en staat bekend om de huizen op palen en de vele gedroogde vis die er wordt verkocht, zowel op de markt als bij eetkraampjes op straat. Ik ga voor een zakje geroosterde inktvis. De gedroogde vis wordt eerst ingesmeerd met sojasaus, daarna kort gegrild en dan in stukjes geknipt.
Het is heel erg taai, zoals uitgedroogd draadjesvlees van oma waar je een half uur op moest kauwen voordat het uiteindelijk toch op de rand van je bord eindigde. Er zit wel heel veel smaak aan: vissig en zout, maar één stukje is genoeg.
Gebakken rijst bij Kwan Kee Claypot Rice
Doordat de rijst, samen met de overige ingrediënten, in het aardewerken potje wordt gekookt boven een vuur van steenkolen, bakt het iets aan. Zo ontstaat een rand van knapperige rijst. Die is wel lekker, maar de rest niet: pezen, vet, een bedompte smaak. Nee, ik sla over.
Wauw! Ik heb zelden zulke malse en lekkere gefrituurde inktvis gegeten! Het toont maar weer eens dat het heel veel uitmaakt als er gewerkt wordt met verse producten.
De visballetjes zijn een beetje rubberig en moeilijk weg te krijgen. De smaak is wel goed. Zonde! Het dipsausje is kruidig en pittig. I like!
Heeee, tofu. Weer. Doe mij maar tempeh.
Chinese fondue bij Hotpot Instinct
Je kiest een soort soep en rauwe ingrediënten als paling, plakjes rundvlees en dumplings. Dan maak je je eigen sausje met bijvoorbeeld koriander, verse knoflook en rode peper. Staat alles op tafel? Fonduen maar! De producten zijn allemaal supervers. Het rundvlees spant de kroon door de sublieme, romige smaak.
Verse vis in Lei Yue Mun
In de wijk Lei Yue Mun koop je eerst je eigen levende vis en schaal- en schelpdieren op de vismarkt voordat je je maaltje meeneemt naar een van de restaurantjes waar het voor je wordt klaargemaakt. Deze scheermessen zijn lekker mals.
Het peuteren zeker de moeite waard!
Lekkere, pittige bouillon, taaie zeeslakjes.
Al net zo lekker als de rest!
Gans bij Sang Kee Foods
De beste gans van Hongkong! Op Queens Road 263 zit een klein pijpenlaatje waar ze ganzen laten marineren in hun eigen sappen, Chinese kruiden en een destillaat van rozen. Ik heb nog nooit zo iets gegeten! Zo ontzettend lekker!
De signature bij Amber
Ik heb het niet snel: tranen in mijn ogen van een gerecht. Bij Amber was het weer eens zo ver. Zowel prachtige structuren als prachtige smaken. Niet voor niks de signature dish van de Nederlandse executive chef Richard Ekkebus!
VOLGENDE MAAND STAAT HET RECEPT OP KOKEN.BLOG.NL!
Lees ook:Video: making of Fashion Food
Lees ook:Culinair Hongkong: coming soon!
Lees ook:Recept met het blad van druiven
Lees ook:Recept Tomatensalade met dille
Lees ook:Recept Paella
Pingback: Zee-egel met kreeftengelei en bloemkoolmousse van Richard Ekkebus | Koken
Pingback: Lekkere adresjes in Hongkong | Koken
zo cool, ben er zelf ook geweest en heb ook een aantal van de hapjes gehad! had ze nodig voor mijn spreekbeeurt!