Recept: tweesterrendumplings uit Hongkong

Mijn eigen shao mai. Natuurlijk niet zo mooi als die van de chef.

Ik had eind november het geluk dat ik voor verschillende media naar Hongkong mocht om daar te genieten van alle culinaire geneugten. Op dag één bezochten we gelijk tweesterrenrestaurant Ming Court en kregen we een rondleiding door de enorme keuken. Maar daar bleef het niet bij! We werden aan het werk gezet met varkensdij, garnalen en shiitake om shao mai te maken (een soort dumpling), begeleid door niemand minder dan Dim sum Head Chef Yeung Ying Fai. Natuurlijk ging ik niet naar huis zonder het recept!

 

SHAO MAI GEVULD MET VARKENSDIJ, GARNALEN EN SHIITAKE

10-12 stuks

Nodig:
- Stoommandje van bamboe

Ingrediënten:
- 240 g grote, roze garnalen, schoongemaakt
- 240 g varkensdij, in grove stukken
- 3 tl maismeel
- Scheutje ijswater
- 2 tl kristalsuiker
- 1 tl kippenbouillonpoeder
- 3 tl sesamolie
- 2 grote shiitake, zonder stam (ongeveer 40 g)
- 12 velletjes rond dumplingdeeg (te koop bij de toko)

Bereiding:
Dep de garnalen droog, hak ze in grove stukken en plet ze met de zijkant van een groot hakmes.
Doe de stukken varkensvlees in een kom en kneed er het maismeel doorheen. Voeg een mespuntje zout toe en kneed het vlees weer. Je hoeft niet voorzichtig te doen; waar je nu mee bezig bent, is gehakt maken met je blote handen. Voeg nu een scheutje ijswater toe om het mengsel wat losser te maken. Blijf goed kneden. Meng nu de kristalsuiker en bouillonpoeder erdoorheen. Kneed het vlees totdat het gehakt is.
Kneed de garnalen door het vlees en voeg de sesamolie toe.
Snijd de shiitake in kleine blokjes en meng het door het vlees/garnalengehakt.
Pak een velletje deeg, leg deze op je handpalm en schep met een houte lepel ongeveer een halve eetlepel gehakt in het midden. Vorm met je hand een kommetje, zodat het deeg om het gehakt vouwt. Druk voorzichtig het gehakt aan.
Herhaal dit tot het gehakt op is en leg je shao mai in een stoommandje. Dit kan ook in twee keer. Stoom de dumplings in acht minuten gaar.

Garnalen pletten onder een hakmes

 

 

 

 

 

 

 

 

Het resultaat van het harde werken: gehakt van varkensdij, garnalen en shiitake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vul het deeg met het gehakt

 

 

 

 

 

 

 

 

Stoom in acht minuten gaar

Lees ook:Recept: Herfstsoepje van shiitake
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:De ballen van de flexitariër

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept: tweesterrendumplings uit Hongkong

  1. Pingback: Happen in Hongkong | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>