Ik had eind november het geluk dat ik voor verschillende media naar Hongkong mocht om daar te genieten van alle culinaire geneugten. Op dag één bezochten we gelijk tweesterrenrestaurant Ming Court en kregen we een rondleiding door de enorme keuken. Maar daar bleef het niet bij! We werden aan het werk gezet met varkensdij, garnalen en shiitake om shao mai te maken (een soort dumpling), begeleid door niemand minder dan Dim sum Head Chef Yeung Ying Fai. Natuurlijk ging ik niet naar huis zonder het recept!
SHAO MAI GEVULD MET VARKENSDIJ, GARNALEN EN SHIITAKE
10-12 stuks
Nodig:
- Stoommandje van bamboe
Ingrediënten:
- 240 g grote, roze garnalen, schoongemaakt
- 240 g varkensdij, in grove stukken
- 3 tl maismeel
- Scheutje ijswater
- 2 tl kristalsuiker
- 1 tl kippenbouillonpoeder
- 3 tl sesamolie
- 2 grote shiitake, zonder stam (ongeveer 40 g)
- 12 velletjes rond dumplingdeeg (te koop bij de toko)
Bereiding:
Dep de garnalen droog, hak ze in grove stukken en plet ze met de zijkant van een groot hakmes.
Doe de stukken varkensvlees in een kom en kneed er het maismeel doorheen. Voeg een mespuntje zout toe en kneed het vlees weer. Je hoeft niet voorzichtig te doen; waar je nu mee bezig bent, is gehakt maken met je blote handen. Voeg nu een scheutje ijswater toe om het mengsel wat losser te maken. Blijf goed kneden. Meng nu de kristalsuiker en bouillonpoeder erdoorheen. Kneed het vlees totdat het gehakt is.
Kneed de garnalen door het vlees en voeg de sesamolie toe.
Snijd de shiitake in kleine blokjes en meng het door het vlees/garnalengehakt.
Pak een velletje deeg, leg deze op je handpalm en schep met een houte lepel ongeveer een halve eetlepel gehakt in het midden. Vorm met je hand een kommetje, zodat het deeg om het gehakt vouwt. Druk voorzichtig het gehakt aan.
Herhaal dit tot het gehakt op is en leg je shao mai in een stoommandje. Dit kan ook in twee keer. Stoom de dumplings in acht minuten gaar.
Lees ook:Recept: Herfstsoepje van shiitake
Lees ook:Honey jumble cookies
Lees ook:Recept rabarber-walnotentaart
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:De ballen van de flexitariër
Pingback: Happen in Hongkong | Koken