Recept met het blad van druiven

De minibusjes die in Turkije als bus worden ingezet worden ook wel dolmas (dolmus) genoemd. Dat komt omdat er vaak veel mensen in het kleine busje gepropt worden, net zoals een druivenblad* gevuld wordt met rijst of gehakt. 

Ja, niet alleen het frisse blad van bieten is eetbaar, ook voor de bladeren van een druivenplant geldt dat. Dolma’s met rijst (vaak vegetarisch) eet je meest koud, terwijl de met gehakt gevulde dolma’s bij voorkeur warm gegeten worden.

 

Waar koop je druivenbladeren?
Druivenbladeren kan je gezouten in blik of pak kopen. De meeste Mediterrane groenteboeren verkopen het, maar misschien heb je geluk en tref je het ook bij een goed gesorteerde supermarkt. Deze bladen zijn in zout ingelegd en moeten een tijdje weken (of kort gekookt worden) om het zout eraf te krijgen.
Of je neemt de verse, jonge (!) druivebladeren van je eigen druivenplant. Deze kook je een minuut of 5 in gezouten water. Dan doe je ze in een vergiet en laat ze afkoelen met stromend water erover.

Je kunt natuurlijk ook kant en klare dolma’s kopen uit blik, maar als het eens een regenachtige dag is, waarom ga je dan niet zelf knutselen. Ook leuk om samen met de kinderen te doen.

Recept voor dolma’s
In dit recept wordt een mengsel van gehakt en rijst gebruikt en komt van de website vol Turkse gerechten van Emel. Je begint het met mengen van ui, tomaat, verse korianderblad en knoflook in je keukenmachine. Tomatenpuree, (ongekookte) rijst, gehakt en gedroogde munt voeg je daaraan toe.
Dit mengsel leg je in de wijnbladeren en deze vouw je dicht. Volg de aanwijzingen die Emel hier op haar blog geeft. De gevulde wijnbladeren leg je in de pan, daarop leg je tomaat en citroen en giet je flink veel olijfolie over het gerecht. Hierbovenop leg je een deksel van een kleinere pan, en daarop zet je iets zwaars om de deksel op zijn plaats te houden. Giet water langs de deksel bij de dolma’s en kook de dolma’s in zo’n driekwartier gaar. Controleer of de rijst gaar is en laat de dolma’s nog even staan met de gewone deksel op de pan.
Serveer met een saus van yoghurt, knoflook, zout en eventueel peper, munt en olijfolie.

* Maar ook gevulde groenten als aubergine, paprika en courgette worden soms dolma genoemd. Maar ook bladen van een kool kunnen natuurlijk gebruikt worden om dolma’s te maken.

————————————————————————————————–

Lees ook:Recept gevulde courgette
Lees ook:Recept Paprika gevuld met doperwten en rijst
Lees ook:Recept met het blad van radijs
Lees ook:Kerst met Nigella: Vegetarische gevulde pompoen
Lees ook:Testkeuken: magnetron-rijstkoker

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Recept met het blad van druiven

 1. martin declerck

  gewoon lekker

    /   Reply  / 
 2. Anita

  Mag ik de schrijfster er even op wijzen dat ‘druivenpland’ echt geen Nederlands is…. plant is nog altijd met een t aan het eind. Het zijn toch ook geen planden?

    /   Reply  / 
 3. Edith Dourleijn Auteur

  Kom kom, Anita. Jij hebt nog nooit een typefoutje gemaakt?

    /   Reply  / 
 4. Henny Ziegenhardt

  @ Edith Dourleijn: Dit betreft niet een typefoutje, maar gewoon een foute spelling. Als de “d” náást de “t” zou staan op het toetsenbord, zou ik denken “oké”, maar dit is gewoon fout!

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Hier ga ik maar niet eens op reageren. Wat een ontzettend flauwe reactie zeg, Henny.

     /   Reply  / 
 5. Henny Ziegenhardt

  @Edith Dourleijn: Maar wél waar!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>