Recept – Vlaams stoofvlees met friet

Hoe bepaal jij wat je ‘s avonds gaat eten? Maak je iedere week een heel schema of laat je je inspireren als je de dag zelf je boodschappen doet? En eet je altijd Hollandse pot of varieer je naar hartelust en kook je uit alle keukens van de wereld?

Ik bepaal vaak de dag zelf pas wat ik eet en dat iets altijd wat anders. Als het gister iets met aardappelen was, dan is het vandaag couscous en morgen pasta. Of rijst

En net zo gevarieerd kan je koken uit het kookboek Dagelijkse kost van Jeroen Meus. Hij laat je zien hoe je oude klassiekers maakt, maar ook hoe je met pasta, couscous en rijst lekkere gerechten maakt. Uit dit kookboek komt dit recept voor Vlaams stoofvlees met friet.

- wil jij ook meer variatie in je avondeten? Straks komt de actie online waarbij je dit kookboek kunt winnen –

STOOFVLEES MET VLAAMSE FRIETEN
Voor 4 personen, let op: het vlees moet een tijdje stoven!

Ingrediënten:
* 1 kg rundvlees om te stoven
* 2 grote uien
* 1 flesje bruin bier (33 cl)
* 2 el appel/perenstroop
* paar takjes tijm
* 1 kruidnage
* 2 blaadjes laurier
* 1 stevige bruine boterham
* 2 el scherpe mosterd
* scheutje natuurazijn
* paar klontjes boter
* peper en zout
Voor de frieten:
* 1 kg aardappelen voor friet
* olie om te frituren 

Beredingswijze:
Pel de uien en snipper ze grof. Verhit een ruime stoofpan en smelt de boter hierin. Stoof de uien op matig vuur tot ze glazig zijn. Laat ze niet bruin bakken.
Snijd intussen het vlees in blokjes van ca 2 à 3 cm.
Haal de uien uit de pan, verhit eventueel nog wat boter en bak de stukken vlees in porties lekker bruin. Doe niet al het vlees in 1x in de pan, dan kan het niet meer bakken. Kruid het vlees tijdens het bakken met peper en zout.
Voeg de uien toe en schenk het bier in de pan. Schraap alle aanbaksels los.
Bind de laurier met de takjes tijm met een keukentouwtje bijeen en voeg toe. Evenals de kruidnagel en de stroop.
Smeer de boterham ruim met mosterd en leg deze op het vlees, met de mosterd naar beneden.
Laat zo het vlees 1,5 à 3 uur op de kleinste pit op de laagste stand stoven. Roer af en toe en kijk of het vlees voldoende gaar is.
Breng op smaak met de azijn en nog wat peper en zout. Haal voor het serveren het kruidenbuiltje uit de pan.

Maak intussen de friet. Schil de aardappelen en snijd ze in patatten. De ideale dikte voor Vlaamse frieten is 13 millimeter.
Verwarm de frituurolie tot 140 graden en laat de patat, in porties, bakken. Ongeveer 5 minuten, maar ze mogen niet kleuren.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en vervolgens afkoelen.
Bak de friet, wederom in porties, af in olie van 180 graden. Met een minuut of drie zijn ze mooi knapperig. Laat ze uitlekken en bestrooi met peper en zout.

Lekker met (zelfgemaakte) mayonaise en appelmoes.

.

Uit het boek: Dagelijkse kost van Jeroen Meus [uitgeverij: Van Helewijck, isbn: 9789461310422] – lees hier mijn recensie

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.


 

Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Lees ook:Recept Pittige kippenbouten met hutspotgroenten
Lees ook:Recept Gehaktballen zoals oma’s ze maken
Lees ook:Recept Hachee
Lees ook:Recept – Courgettesoep met zeewiersalade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>