Recept – Courgettesoep met zeewiersalade

Bij sommige kookboeken moet je je even laten overtuigen. Ze zien er fris en vrolijk uit, maar laten niet direct het achterste van hun tong zien. Maar als je dan echt gaat lezen, dan word je verrast. Dat had ik in elk geval bij het kookboek Non*fish*a*li*cious. Hierin geeft Lisette Kreischer een flink aantal recepten om vis te vervangen. Huh?

Vlees vervangen, dat kennen we wel. En vis vervangen, daarmee wordt bedoeld dat je de smaken uit de zee op je bord tovert, maar zonder daarvoor dieren te hoeven doden (ik leg het straks nog wel wat verder uit). Deze courgettesoep met zeewiersalade  is daar een eenvoudig, en toegankelijk voorbeeeld van. 
 

COURGETTESOEP MET ZEEWIERSALADE
Voor 4 à 5 personen

Ingrediënten:
Voor de soep:
* 250 gr aardappelen
* 4-5 courgettes
* 2 uien
* 3 blokjes groentenbouillon
* boter of olie
* zout en peper
Voor de zeewiersalade:
* 30 gr gemengd gedroogd zeewier of wakamé
* 25 gr sjalot, lente-ui of rode ui
* 2 el sojasaus
* 1 el rijstwijnazijn, of andere lichte azijn
* 1 el mirin of 1 tl suiker
* 1/2 el donkere sesamolie
* snufje cayennepeper
* zout
* 1 el sesamzaad

Bereidingswijze:
Begin met de soep:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de courgettes in blokjes. Pel en snipper de uien.
Verwarm olie of boter en bak hierin zachtjes de ui. Voeg aardappelen en courgettes toe en laat even flink bakken. Blijf wel roeren.
Voeg dan 1,5 à 2 liter water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook en laat 15 tot 20 minuten koken tot de groenten gaar zijn.
Maak intussen de zeewiersalade:
Spoel het zeewier af en laat het weken tot het 10x zo groot is. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Giet af en knijp voorzichtig het overtollige water eruit. Verwijder eventuele harde stukjes en hak, snijd of knip het zeewier in grote stukken. ”
Rooster intussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes tot ze bruin zien. Laat ze niet verbranden!
Pel en snipper de sjalot, en meng alle ingrediënten door elkaar.
Ga verder met de soep:
Pureer de soep zodra de groenten gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer de soep met de zeewiersalade.

Uit het boek: Non*fish*a*li*cious van Lisette Kreischer (uitgeverij succesboeken, isbn: 9789079872299 ) – lees hier mijn recensie.

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

 

Lees ook:Recept Komkommersoep met rauwe ham
Lees ook:Koken met zeewier
Lees ook:Recept Boerenkool stamppot
Lees ook:Recept olijvensoep
Lees ook:Recept Pittige rodebietensoep

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept – Courgettesoep met zeewiersalade

  1. Pingback: Non*fish*a*li*cious | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>