Recept Hachee

Soms bak ik de uien eerst, soms het vlees. Op mijn vraag op twitter hoe anderen hun hachee maken, leek de meerderheid te gaan voor eerst de uien, maar niemand had er een goede reden voor. Eén reactie kreeg ik met een uitleg, @Vongole1 bakt eerst het vlees, want, zo schreef hij “restjes ui verbranden bij aanbraden vlees. Restjes vlees niet bij stoven van ui. #ismijntheorie. Goed argument!

Voor de zekerheid dook ik ook nog eens in wat basiskookboeken. In Het Nieuwe Haagse kookboek (82e druk, 2010) wordt eerst de ui gebakken, in Wannée, het Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (29e druk, 2010), eerst het vlees. Het Margriet-kookboek van mijn oma (12e druk, jaartal onbekend) spreekt geen voorkeur uit als je ze allebei maar goed bakt. Dat verandert in de nieuwere versie waaruit mijn moeder leerde koken (uit 1978, onder redactie van Wina Born), daarin wordt eerst het vlees gebakken. En in Ik kan koken van de huishoudschool in Vlissingen (14e druk, 1955) wordt hachee alleen gemaakt met al gare vleesrestjes, lijkt het.

Laat ik je gewoon wat tips geven die ik al doende heb geleerd.  En wil jij jouw tips hieronder bij de reacties achterlaten?

HACHEE
Voor 4 personen

Ingrediënten:
 * 750 gr riblappen
* peper en zout
* 4 uien
* 50 gr boter
* 50 gr bloem
* 500 ml runderbouillon
* 2 laurierbladeren
* 6 kruidnagels
* 1 el azijn 

Bereidingswijze:
Snijd het vlees in stukken van 1,5 tot 2 centimeter (hoe groter, hoe langer het duur voor ze zacht gestoofd zijn). Bestrooi ze met peper en zout.
Snijd de uien in ringen.
Verwarm de boter in een stoofpan en bak hierin een deel van het vlees rondom bruin aan, op hoog vuur. Het moet een mooi krokant korstje krijgen, dat raakt het door het stoven toch weer kwijt. Bak iedere keer zoveel vlees dat de bodem bijna bedekt, maar toch zichtbaar is. Haal na iedere portie het vlees uit de pan, voor je de rest gaat bakken. Laat eventuele aanbaksels gewoon zitten, die haal je later los als je de bouillon toevoegt.
Bak dan de uien (voeg eventueel wat extra boter toe). Voeg de bloem toe en roer goed door.
Verwarm intussen de bouillon.
Doe dan het vlees en de bouillon in de pan en roer alle aanbaksels op de bodem goed los. Doe de andere ingrediënten erbij en laat de hachee met de deksel op de pan op laag vuur, of in een oven, gaar worden, in minimaal 3 uur. Als je met een vork op het vlees drukt en het valt uit elkaar, dan is het gaar.

Lees ook:Recept – Vlaams stoofvlees met friet
Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Lees ook:Recept uiensoep (van Michael)
Lees ook:Recept – Soep met geroosterde aubergines en paddenstoelen
Lees ook:Recept Geroosterde zoete uien

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Recept Hachee

 1. Pingback: Twee nieuwe oude basiskookboeken | Koken

 2. KEES

  Bepoeder het vlees eerst met wat bloem voordat je het gaat aanbraden. De bloem brand dan wat aan meer versterkt de smaak en maakt een mooie ingedikte saus. Dit werkt mi beter dan later toe te voegen omdat bloem lekkerder wordt als het even is aangebraden met het vlees.
  Wat gesneden tomaten en een klein blikje tomatenpuree toevoegen als je mooie rode hachee wilt.
  Ipv van azijn wat rode wijn.

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Wat ik het nadeel vindt van het vlees bloemen, is dat de bodem al zo aangekoekt is, dat de uien nauwelijks nog bakken – mits je mijn volgorde eerst vlees, dan ui aanhoudt.
   Ik zou dan na het bakken van het vlees eerst even wat vocht in de pan gieten, dat aan de kook brengen en de aanbaksels goed losroeren. Dit kan je dan in een schaaltje gieten en later weer bij het gerecht (want heeft SMAAK!) doen.
   In de pan verwarm je dan een klein beetje boter of olie om de uien te bakken. En dan ga je verder met het recept.
   Rode wijn erbij, goed idee, Kees. Zeker als je toch een fles open hebt of maakt. ;-)
   Ik zou er geen heel blikje tomaten bij doen, dat overheerst de smaak voor mij teveel. 1 of 2 eetlepels tomatenpuree vind ik wel een goed idee.
   Dank je Kees!

     /   Reply  / 
 3. Yumee

  Ik heb wel eens dat het vlees niet mooi zacht wordt. Ook niet na 3 uur stoven. Hoe zou dat kunnen? Ik haal sowieso mooie tips uit bovenstaande. Ik wist niet dat je het vlees in delen moest bakken. Zou dat de oorzaak van mijn ‘probleem’ kunnen zijn?
  Grt, YuMee

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Dat denk ik niet. Je bakt het vlees in porties, zodat je het vlees goed kunt bakken, en er extra veel smaak in het gerecht komt. Doe je al het vlees in de pan, dan daalt de temperatuur in de pan zo snel, dat je het vlees niet meer bakt. Maar (bijna) kookt. Let maar eens op, je krijgt het vlees dan nauwelijks mooi bruin. Zorg daarbij ook dat het vlees op kamertemperatuur is, voor het beste resultaat.
   Dat het vlees niet mooi mals is, zou eerder kunnen liggen aan de temperatuur ín de pan. Deze mag maximaal 90 graden zijn. Als de temperatuur hoger is, tegen het kookpunt, dan stoof je het vlees niet meer, maar kook je het. En dat geeft een ander resultaat. Als alles in de pan zit, kan je deze daarom ook goed in een oven van 90 graden zetten, dan weet je zeker dat je hachee (of andere stoofschotels) niet aan de kook komen.
   En tenslotte, vergeet ook het zuurtje (azijn of wijn, citroen, tomaat, etc) niet. Dat helpt ook bij het malsmaken van het vlees.

     /   Reply  / 
   1. Yumee

    Bedankt! Ontzettend leerzaam! Ik ga het snel opnieuw proberen. Delen doe ik wel goed, lees ik. Maar er is duidelijk ruimte voor verbetering aan mijn kant. :-)

      /   Reply  / 
  1. Yumee

   Leuk! Heb zeker interesse… Maar dinsdagen zijn helaas geen optie. En Waalre is te ver weg voor mij. Zoiets komt wel een keer als ik wat meer vrije tijd heb en wat meer rust om me er verder in te verdiepen. (En wellicht in Amsterdam…) Heb je een nieuwsbrief van de kookcursussen? Dan zou ik me daar graag voor inschrijven. Ik volg je al wel op Twitter. Maar nieuwsbrieven vind ik daarnaast ook heel handig. ;-)

     /   Reply  / 
 4. Edith Dourleijn

  Leuk dat je geïnteresseerd bent. Helaas is dit najaar de cursus in Waalre niet doorgegaan, maar die in Vleuten (bij Utrecht, bij treinstation) draait wel, met een leuke enthousiaste groep. Ik kan het emailadres gebruiken dat je bij het schrijven van je reactie moet opgeven? Dan houd ik je op de hoogte voor komend voorjaar en evt later.

    /   Reply  / 
  1. Yumee

   Hi Edith, je kan inderdaad dit emailadres aanhouden. Het lijkt me erg leuk om mijn kennis van het koken wat technischer in te steken en wat meer over die kant te leren. Als je me op de hoogte kan houden voor 2012, dan zou dat heel fijn zijn!

   Grt, Yu Mee

     /   Reply  / 
   1. Edith Dourleijn

    Ik heb je emailadres op mijn lijst gezet! Leuk als je mee zou kunnen doen in 2012!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>