Jekka’s complete kruidenboek

Het is inmiddels al een klassieker, maar ik maak er nu pas kennis mee: Jekka’s complete kruidenboek. Alles wat je wilt weten over het culinaire gebruik, medicinale werking en het zelf kweken en oogsten van kruiden uit je eigen tuin, het staat hier in. Eigenlijk kan ik deze recensie nog helemaal niet schrijven, want het bevat te veel informatie om allemaal doorgelezen te hebben.

Al bladerend is het alsof een heel nieuwe wereld voor me open gaat.

En omdat ik dit jaar echt een flinke moestuin kan gaan aanleggen, kan ik maar niet ophouden met bladeren. Ik lees over bijnamen van het madeliefje. Deze heet ook liefkruid of meizoentje. Schattig he? En je kunt de bloempjes die net open zijn gewoon in de sla doen. De stinkende balotte klinkt dan weer wat minder aantrekkelijk. En het komkommerkruid (borage), daar had ik al wel eens van gehoord, maar nog nooit geproefd. Misschien dit jaar al in mijn tuin? Of toch liever de wierookplant, omdat ie er zo grappig uitziet, maar helaas deze is niet eetbaar. De goudsbloem dan weer wel.

Nieuwe verrassingen
En zo wordt je, terwijl je de bladzijden omslaat, iedere keer weer verrast. Hé, er is een Zuid-Afrikaanse wilde rozemarijn die er heel bijzonder uitziet, en ook zoethout kan je blijkbaar in je eigen tuin laten groeien. Ach, wat weten we eigenlijk toch weinig over alles dat eetbaar is. 
Omdat de kruiden op hun Latijnse naam staan gesorteerd blader je van tuinbetram tot gember, gelukkig is de index achterin uitgebreid. En natuurlijk bevat het ook informatie over de bekende kruiden, zoals peterselie, tijm, rozemarijn, laurier, koriander en dragon (zie recept). Ik mis alleen de nieuwe hit in culi-land, de szechuanbutton, ook wel het ABC-kruid, waarover ik hier voor het eerst las.

Fijn boek om uren in de bladeren en je de smaken van de kruiden proberen voor te stellen.

boek: Jekka’s complete kruidenboek – Jekka McVigar – Fontaine – isbn: 9789059562820
te koop in de koken.blog-shop

Lees ook:Recept Kipsalade met dragon en druiven
Lees ook:Kookboek Greendelicious Kruiden
Lees ook:Duurzame Hollandse Nieuwe
Lees ook:Het kleine kruiden kookboek
Lees ook:Koken met je eigen gekweekte kruiden of groente

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>