Kookboek Smaakvol

Het lijkt me vreselijk lastig, koken en lekker eten als je – letterlijk – geen smaak hebt. Joke Boon weet er wel raad mee. Vanaf haar 4e kan ze niet meer ruiken en dus ook niet proeven. Maar omdat ze van koken houdt, eet ze wel smaakvol.

Hoe? Dat legt ze uit in haar kookboek Smaakvol.   

Want wat doet ze?
Joke Boon laat in Smaakvol zien hoe je al je zintuigen kunt gebruiken om toch lekker te eten. Door die andere zintuigen te prikkelen die je ook bij het eten gebruikt. Denk aan kleur, geluid en de structuur en temperatuur van het eten. Door daar veel in af te wisselen, liefst in één gerecht, kunnen ook degenen die niet of maar weinig kunnen proeven en ruiken van eten genieten.

Maar wat maak je zoal voor mensen die niet kunnen proeven?
Tja, eigenlijk hetzelfde wat je normaal ook zou maken. Alleen let je iets meer op de hierboven genoemde factoren. Dus serveer bij die zachte romige pompoensoep een knapperig zelfgebakken uienstokbrood. Leuk je appelmoes op met gesuikerde amandelen of maak vis ‘met een laagje’, lekker makkelijk uit de oven. Smaakvol is daarmee een kookboek voor iedereen, want ook wel-proevers worden daardoor aan het werk gezet om al hun zintuigen te leren verwennen.

Geheime ingrediënten
Maar je kunt ook gebruik maken van een aantal extreme smaakmakers. De bekendste zijn peper, mosterd en wasabi, maar ook munt is zeer zinneprikkelend. En Joke Boon laat je kennismaken met een bijzonder knopje; de Sechuan button. Dit kleine gele bloemknopje geeft je een ongekende smaaksensatie, fris bubbelend als champagne met een zacht tintelende verdoving tot besluit. En de sensatie houdt het hele diner lang aan, en heeft als extra bijzonderheid dat je meer proeft! Ook mensen als Joke Boon, die haar smaak kwijtraakte nadat ze op 4-jarige leeftijd aan haar amandelen geholpen werd. En natuurlijk legt Joke Boon in Smaakvol uit, hoe je het effect van de sechuan button het beste kunt proeven, bijvoorbeeld met deze starter.

boek: Smaakvol – Joke Boon – Inmerc – isbn: 9789021548968
Koop dit boek!

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Tintelende starter met sechuan buttons
Lees ook:Win het kookboek Smaakvol
Lees ook:En Smaakvol is gewonnen door …
Lees ook:Weggeef woensdag: Koken voor dummies
Lees ook:Smaakmakend, over koken zonder je neus

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kookboek Smaakvol

  1. Pingback: Smaakmakend, over koken zonder je neus | Koken

  2. Pingback: Win het kookboek Smaakvol | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>