Klimaatvriendelijk eten, hoe doe je dat?

Een emailtje van het Voedingscentrum: we willen het best, maar we hebben geen idee hoe. En dan heb ik het over het maken van bewuste keuzes rondom ons eten. Niet alleen of het voedsel goed voor ons lichaam is, maar ook of het met respect voor andere mensen en dieren is geproduceerd. Bijna de helft van ons vind het belangrijke informatie, maar we hebben geen idee waar we die vandaan moeten halen.
 

Onderzoek
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Voedingscentrum door Motivaction via internet heeft laten uitvoeren. 63% van ons realiseert zich heus dat de keuze die je voor je voeding maakt, ook gevolgen heeft voor het klimaat. En 40% van ons heeft ook best meer geld over voor milieuvriendelijkere producten.

Gebrekkige kennis
Maar welke keuze we nu het beste kunnen maken, daarvan weten we eigenlijk weinig. In het onderzoek werd mensen gevraagd zelf aan te geven wat belangrijk is om rekening te houden met het klimaat. En dan vergeten ze steevast onderwerpen als transport, de produktie- en ook de bereidingswijze. We denken dan wel aan zaken als biologisch (voedsel), (zonder) bestrijdingsmiddelen/onbespoten, en termen als CO2, uitlaatgassen, luchtvervuiling, milieubewust of milieuvriendelijk. Dat gescheiden afval, kunstmest en klimaatverandering van invloed zijn wordt het minst vaak genoemd.

Herkenbaarheid
Omdat aan producten lang niet altijd te zien is hoe vriendelijk het is voor het klimaat, kunnen consumenten het ook niet herkennen. Eén overkoepelend keurmerk zou zijn voor diervriendelijke, milieuvriendelijke en eerlijke producten (fairtrade) zou ca 2/3e van de Nederlanders wel overtuigen om het te kopen. Tv-programma’s als Radar en Kassa (47%), de Consumentenbond en het Voedingscentrum zelf (32%) en de supermarkt (31%) bieden consumenten dergelijke informatie. Het Voedingscentrum lanceert binnenkort een campagne om het bewustzijn van consumenten te vergroten over eten en klimaat.

————————————————————————————————————

Lees ook:kliekjeswedstrijd
Lees ook:Gezond leren eten via je mobieltje
Lees ook:Nederland Duitsland Engeland Aspergeland
Lees ook:Vettaks gaat niet door
Lees ook:betrouwbare etikettering

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Klimaatvriendelijk eten, hoe doe je dat?

  1. Pingback: Duurzame Hollandse Nieuwe | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>