betrouwbare etikettering

opletten met etikettenDe meeste Nederlanders vinden de informatie op het etiket betrouwbaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Consumentenplatform van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Maar liefst 52% van de Nederlanders vindt de etiketten op producten enigszins betrouwbaar en 27% kruiste zeer betrouwbaar aan. Maar wat we nu eigenlijk voor informatie op een etiket willen hebben en wat we daar ook daadwerkelijk mee doen, dat is niet onderzocht.

Wel is bekend dat slechts 17% van de ondervraagden nooit een etiket leest. De rest is vooral op zoek naar informatie over houdbaarheid, prijs, ingrediënten en voedingswaarde. Scannend door de studie kom ik tot de niet-wetenschappelijke conclusie dat veel mensen de etiketten wel belangrijk vinden, maar eigenlijk niet weten wat er nu op staat en wat de verschillende ingredienten nu betekenen.
Dat zal vast ook voor een aantal van de lezers van koken.blog gelden, en daarom ging ik even op zoek. Een kleine cursus etiketten-lezen vind je hier.

bron: evmi / plaatje: ecoline

update: De Europese Commissie wil consumenten ook een handje helpen en heeft de folder 'Hoe lees ik een etiket' uitgebracht.

Lees ook:Leer etiketten lezen – gratis boekje
Lees ook:Kort maar goed lesje etiketten lezen
Lees ook:Lezers koken.blog zijn avontuurlijke eters
Lees ook:Patat, kip en appelmoes favoriete kindereten
Lees ook:wie zit er achter koken.blog?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “betrouwbare etikettering

  1. Nienke

    Hoewel ik de etiketten regelmatig lees (in de winkel voornamelijk om de voedingswaarde en thuis om de houdbaarheid), heb ik een etiket nog nooit echt ‘ontleed’. Goed om (nog) eens te doen! Word je zeker wijzer van..

      /   Reply  / 
  2. marije

    ik heb nog veel pakken rijstemelk liggen in de koelkast, zo’n 10, die houdbaarheidsdatum 3 december hebben. Ik was net aan het overwegen of ik het ging negeren, en hoe erg dat zou zijn…….???

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>